288 entry daha
  • yurt disina cikmayi hedefleyen, yuksek lisans dusunen kisilerin, bilhassa yazilimcilarin veya adaylarinin goz atmasi gereken avrupa birligi ulkesidir.

    ulkenin kisaca bir ozetini gecelim:
    - estonya, yaklasik 1.3 milyon nufusa sahip kucuk bir ulke
    - information technology(it) alaninda ileri duzeydeler
    - dusuk nufusa karsin icerisinde skype'in da bulundugu 4 tane unicorn'a sahipler
    - dil olarak estonca, ingilizce ve rusca konusuluyor

    simdi gelelim neden listeye konulmasi gereken ulkelerden biri olduguna: dusuk nufus. it alaninda bu kadar ileri olmalarina karsin yeteri kadar kalifiye eleman bulamiyorlar ve bu boslukta ufak bir parca doldurma potansiyeli olan tum adaylara iyi imkanlar sunuyorlar. yuksek lisans konusuna gecmeden, eger startup'lar ile ilgileniyorsaniz ve turkiye'deki vergiler gozunuzu korkutuyorsa estonya'nin startup estonia programina goz atabilirsiniz. cok iyi imkanlar mevcut.

    estonya'da egitim hakkindaki en kapsamli site: study in estonia

    entry'nin geri kalaninda, diger okullari -en azindan muhendislik adina- yeteri kadar iyi bulmadigim icin, university of tartu uzerinden ilerleyecegim. ozellikle computer science ekseninde tum programlarin tamamen ingilizce oldugunu belirtmekte fayda var.

    0- okul ne kadar iyi?
    qs siralamalari uzerinden gidersek, computer science icin 351-400 araligina dusuyor. bu da turkiye'de itu, bilkent veya koc seviyesine tekabul ediyor. ne olursa olsun da, beni turkiye'den cikarsin, diyorsaniz tallinn teknik universitesi'nin programlarina da bakabilirsiniz.

    1- egitim ucreti yillik ne kadar?
    bu programlarin ucreti yillik 6000€ ve iki taksit seklinde odenebiliyor.

    2- burs alabilir miyim?
    burs kontenjani kabul edilen ogrencilerin %50'sine tekabul ediyor ve bu oran pandemi dolayisiyla dusuruldu. normalde %80'di, seneye -umarim- duzelmis olur. iyi bir adaysaniz buyuk ihtimalle burs aliyorsunuz.

    3- basvuru kriterleri neler?
    50 puanini motivasyon mektubunun, 50 puanini ise lisans duzeyindeki gpa'in olusturdugu 100 puanlik bir degerlendirmeden, 66 puan uzerinde almaniz kabul edilmeniz anlamina geliyor.

    4- kabul edildim, ancak burs alamadim. ne yapmaliyim?
    isin guzelligi de burada, burs olsa da olmasa da estonya sizin hem calisip hem de okuyabileceginiz bir ulke. master yaparken bir yandan da full-time calisir ve okul taksidinizi odeyebilirsiniz. bu noktada 3000€'luk iki taksit olmasi buyuk avantaj. tek problem, ilk donemin ucretini odemek icin biraz birikime ihtiyaciniz var. ayrica, kisi sayisi cok olmadigindan dolayi gerek okulun, gerek devletin verdigi cook iyi burslar da var. burs listesi

    5- genel basvuru sartlari ve dil gereksinimleri neler?
    genel basvuru sartlari her programin sayfasinda bulunur. genelde, lisans egitiminiz suresince belirli bir alandan belirli sayida kredi almaniz isteniyor. dil gereksinimi ise ingilizce. ielts'ten hicbir kisim 5.5 altinda olmayacak sekilde, en az 6 puan toplamaniz bekleniyor ki bu az cok ingilizce goren biri icin gercekten zor degil. (bkz: #117509541)

    6- nasil basvuru yapacagim?
    - university of tartu, computer science
    - university of tartu(taltech ile ortak program), software engineering

    7- basvuru tarihleri ne zaman?
    ocak ayinda acilip, mart ayi civarina kadar acik kaliyor.

    8- is bulmasi kolay mi?
    bu konu icin dil bir nebze engel olusturabilir, ancak kisa sure icerisinde tatmin edici maaslara is bulmaniz oldukca mumkun. linkedin uzerinden kontrol edebilirsiniz, ilan fazla, ancak basvuru sayisi -turkiye'ye kiyasla- cok az ve bu her adayin sansini fazlasiyla arttiriyor.

    basvurmayi dusunenlere basarilar. soru veya onerileriniz icin mesaj ile ulasabilirsiniz.

    edit: almanya'da yuksek lisans icin (bkz: #123006450)
91 entry daha
hesabın var mı? giriş yap