4 entry daha
  • birkac gundur denemesini yaptigim, xfce, gnome ve kde surumleri olan ubuntu turevi distro.

    makina:
    intel e6600 core 2 duo @2400 ghz (overclocksuz)
    gigabyte ga-965p-ds3
    1 gig ram
    seagate 320g sata2 harddisk
    gigabyte geforce 7900gs

    yuklenme:
    (ucu icin de ortak)
    oldukca basit, kolay ve duzgun bir yuklenme metodu var. tum bu surumler live cd (kde versiyonu icin dvd) ve sistem ramdisk'e kurulduktan sonra masaustunde bulunan install secenegi ile yuklenebiliyor. dil secimi, klavye secimi, harddisk partisyonlamasi ve kullanici hesabi olusturduktan sonra harddisk'in basina sisteminizde windows varsa onu secebileceginiz; yok ise linux'unuzda bir problem cikarsa guvenli kipte acmaniz ve ramlerinizi test etmeniz icin memtest++ uygulamasini calistirabileceginiz bir menuyu yukluyor. ki isletim sistemi taramasi konusunda oldukca basarili - mandriva sadece c: partisyonunda windows olmasina ragmen varolan tum ntfsleri yerlestirmisti mesela.

    bu asamada karsilastigim tek asimetri xfce ve gnome yuklenme cdlerinin eger harddiskinizde bir windows partisyonuna rastlarsa kullanici hesabi olarak oradaki hesabi almak isteyip istemediginizi sormasi; buna karsin kde versiyonunun ise boyle bir adimdan gecmemesi.

    sisteme dosyalarin kopyalanmasi bittikten sonra eger internete bagliysaniz dil paketlerini indiriyor ve update mirrorlari kontrol ediyor ve en son asama olarak da gereksiz paketleri kaldiriyor.

    daha sonra size yoneltecegi soru cdden calismaya devam etmek ister misiniz yoksa restart atayim mi sorusu.

    yuklenme sonrasi:
    linux mint'in en hoslandigim ozelligi kendi icinde compiz-fusion kurulu gelmesi ve envy adli grafik surucusu yukleme programinin da temelinin icinde bulunmasi. "temelinin" diyorum cunku kde haricinde ne zaman calistirmaya kalksam internetten 52 paket indirmeden calismayi reddetti. sonuc olarak standart 1mbit adsl baglantiniz var ise takribi 10 dakika icerisinde 3d hizlanmaya ve donen kuplu masaustune sahip olabiliyorsunuz.
    ancak
    nvidia kullanicilarina kotu bir haberim var. compiz-fusion ile su andaki nvidia suruculeri bir sekilde cakisarak hayvani bir memory leak sorununa yolaciyor. default ayarlarda kullanmaniz halinde herhangi bir hafiza artisi gozlemleyemedim ancak ben yanarli donerli alev efektleri su efekti vb ile actigimda en basta 30mb ile baslayan compiz takribi 2 saat sonra 400-500 megabayt gibi korkunc hafiza kullanimlari gostermeye basladi. ve bu arastirdigim kadariyla su anda cozumu olmayan bir sorun. (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=579739) onerilebilen tek cozum compiz'i appearances'ten kapatip acmak.

    bu distro kendi icinde mp3 calma ve video oynatma icin gerekli codecleri beraberinde getiriyor. dolayisiyla o bakimlardan sorununuz yok.

    paket yoneticisi olarak synaptic ve linuxmint'in kendi installerini kullanmakta. lm'in kendi sistemi windows'taki setup exe indirimini animsatiyor bana o yuzden bu distroyu windows wannabe olarak degerlendirmekten 2 karis uzaktayim.

    performans acisindan xfce dagitimi gnome ve kde surumlerini ezip geciyor ve asagi yukari ayni fonksiyonaliteyi veriyor compiz ile beraber kullanildiginda. kde versiyonu ise bana "calisiyorum ama daha hizli da calisabilirim" izlenimini verdi acikcasi. gnome ve xfce surumlerindeki o hizliligi goremedim ve bir ilginc nokta da kde'nin icinde herhangi bir cd olmayan ve fiziksel olarak da olmayan cdromumu icinde muzik cdsi olarak mount etmeye calismasiydi aperiyodik araliklarla. dolayisiyla kde versiyonu, neredeyse kubuntu gibi, problematik ve buglu.

    gnome versiyonu ise sistemimi belirli araliklarla kilitledigi icin onu da tavsiye edemeyecegim. ancak sorun isletim sisteminden mi yoksa ramlardan mi o da ayri bir soru. ancak 1 yila yakin kullandigim xp'de random mavi ekranlar yemeyip herhangi bir sekilde ramla alakali bir sorun yasamadigim icin - ki oyun icin kullanildi bu makina buyuk olcude - problemin kernelden oldugunu dusunuyorum. bu arada gnome versiyonu nvidia panel'de yaptiginiz ayarlari kaale almamakta. cozum icin sudo nvidia-settings diyerek acip, istediginiz degisiklikleri yapip save to xorg.conf demeniz gerekmekte. ancak bu cozumun de bazi laptoplarda touchpad ayarlari gibi seyleri bozdugunu okudum. cozum olarak (http://linuxmint.com/forum/viewtopic.php?t=3908) sayfasini okuyabilirsiniz.

    ayrica her ne kadar arastirdiysam ve bir cozum bulamadiysam bile amarok gnome altinda acayip yavas yukleniyor. c64 zamanlarina geri dondurecek kadar agir calisiyor. terminalden calistirdigimda gdm'de amarokapp diyerek calistirin uyarisini alip kisayolu ona gore duzeltmeme ragmen herhangi bir degisiklik goremedim ve process lister'a gec girmesinden oturu daha derin bir sorun oldugunu saniyorum.

    xfce ise kullandigim 1 hafta boyunca herhangi bir problem cikartmamasiyla digerlerinin yanisira gonul rahatligi ile tavsiye edebilecegim surumu.

    donanim:
    donanim zorlamasi acisindan pek fazla bir sey gordugumu soyleyemeyecegim bahsettigim memory leak haricinde. nvidia thermal monitor 49-50 derece arasinda seyretti ki bu normal ve hatta dusuk bir deger. islemci loadi en fazla, amarok database yaratirken o da, %20 dolaylarina geldi. windows partisyonlarini sorun olmadan okudu ve calistirdi. bu acilardan bir sorun bulamamakta ve gormemekteyim.

    son tahlil:
    son tahlilde xfce versiyonunu gonul rahatligi ile tavsiye edebilsem de digerlerini o kadar tutmamaktayim tecrubelerimin isiginda.

    hard linkler:
    (bkz: ubuntu)
    (bkz: nvidia)
    (bkz: compiz-fusion)
    (bkz: kubuntu)
263 entry daha
hesabın var mı? giriş yap