8 entry daha
  • dokulara yeterli miktarda oksijen verilememesidir. 4 tipi vardır.

    1-hipoksik hipoksia
    alveol havasında ve kanda oksijen basıncı düşmüştür. yeterli oksijen almak için solunum arttırılır ama ortamda yeterli oksijen bulunmadığı için oksijen ihtiyacı karşılanamaz. bu esnada çok fazla karbondioksit dışarı verilir. yeterli oksijen olmadığı için kanda bulunan oksijenin ayrılması güçleşir
    deniz yüzeyinden yükseklere çıkıldığında, astım, pnömani gibi hastalıklarda görülür.

    2-anemik hipoksia
    kanın oksijen basıncı ve hemoglobinin oksijen doymuşluğu tam olmasına rağmen kanda dolaşan hemoglobin (oksijen taşıyan, alyuvarda bulunan madde) miktarı azaldığı için dokulara yeterince oksijen gitmez. anemi, kan kayıpları, karbonmonoksit zehirlenmelerinde ortaya çıkar.

    3-stagnant hipoksia
    kanın oksijen basıncı normaldir ama vücudun bir kısmına veya tamamına yeterince kan gitmediğinden dokulara da yeterli oksijen gitmez. kan yavaş hareket eder ve dokularda uzun süre kalır. toplardamarlarda bir sorunlardan veya kalp yetmezliğinden kaynaklanır.

    4-histotoksik hipoksia
    kanda oksijen basıncı ve miktarı uygun olmasına rağmen hücrelerin oksijeni kullanma mekanizması bozulduğu için ortaya çıkar. varolan oksijenin kullanılamaması da denir.zehirlenmelerde ve fazla alkol alımında ortaya çıkar.

    kaynak: fizyoloji dersinde tuttuğum notlar.ilk alışta dersi veremeyince, diğer alışlarda 4 s kuralıyla öğrenmek zorunda kalıyor insan.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap