• uluslararası ilişkiler teorileri içinden realizmin sıkı savunucularından biridir. hatta tam olarak yapısal realizmin destekçisidir. amerika'nın ırak'a müdahalesinin "ama insanlar ölüyorlar, ırak'ın bütünlüğü, egemenliği ne olacak" argümanları dışında gerçekten amerikanın çıkarları açısından neden haksız olduğunu "an unnecessary war" adlı makalesinde güzelcene açıklamıştır. özetle makalede ırak'a müdahalenin gereksiz olduğunu çünkü saddam'ın elinde kitle imha silahları varsa bile (ki makale yazıldığında olmadığı henüz bilimiyordu) bunları amerikaya veya israile karşı kullanmayacağı çünkü bunun en başta kendisinin ve ülkesinin yıkımı sonucunu getireceğini ve saddamın bu kadar da aptal olmadığını iran-ırak savaşı ve kuveyt savaşında saddam'ın nasıl son dakikaya kadar amerikanın iznini/kabullenmesini beklediğini ve bundan sonra da böyle davranacağının kendi çıkarları açısından mantıklı olduğunu açıklamıştır. bununla da kalmamış, saddam'ın kitle imha silahlarını el kaideye vermesinin ve el kaideyi desteklemesinin mümkün olmadığını çok basit bir şekilde kanıtlamıştır. buna göre, birincisi saddam bir diktatördür ve bu kadar büyük bir gücü başkalarına verecek kadar salak degildir (yine geçmişeki örneklerle desteklenmiş) ikinicisi ve daha önemlisi, saddam baas partisindendir, laiktir ve ortadoğuda el kaide gibi radikal islamci örgütlerin aslında tam karşısında durmaktadır. el kaideyi ve saddamı sırf ikiside müslüman diye aynı kefeye koymak mümkün değildir ve böyle bir işbirliği hiç olası değildir.

    kısacası, saddamın eğer engellenmesi gerekiyorsa bile bunu direkt savaş açmaktan başka yollarla yapmak mümkündür. nasıl sscb soğuk savaş dönemi boyunca caydırıldıysa saddam da caydırılabilir hatta saddamı caydırmak daha kolaydır. savaş açmak ise hem çok pahalıya malolacak hem de amerikanın dünyadaki ve ortadoğudaki saygınlığını azaltacaktır.

    peki stephen walt bunları 2003te yazdıktan sonra ne oldu? bir bir hepsinin gerçekleştiğini gördük. walt'a ise yine bir makalesinde yapılanların"inanılmaz bir hata" olduğunu ve şu anki yönetimin seçimleri kaybetmesiyle sonuçlanacağını yazmak düştü. haklı mıydı? umarım...
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap