367 entry daha
  • anıtkabir hakkında özel bilgiler:

    1-
    anıtkabir’de sembolik lahit taşı olarak kullanılan vişne renkli beyaz damarlı doğal taş, 1953 yılında osmaniye’nin çağşak köyü kınalıçınar ocağından, ofiyolitik melanj içerisinden çıkarılan ofikalsit kayacıdır. günümüzde bu taş, “amanos kırmızısı” olarak halen üretilmektedir.

    görsel

    2-
    anıtkabir hürriyet kulesi'nin içinde sergilenen bir parça

    3-
    anıtkabir mozole’deki sembolik lahit taşının osmaniye çağşak köyündeki doğal taş ocağı ve 1953 yılında lahit taşının yapıldığı bloğu çıkaran ocak işçileri
    sayın süleyman toprak ve sayın hasan yalman.
    görsel

    4-
    anıtkabir’deki aslanlı yol’da bulunan ve 24 oğuz boyu’nu temsil eden, kuvvet ve sükuneti ifade eden hititler’in sanat üslubu ile yapılmış aslan heykelleri, kayseri pınarbaşı traverten taşı ile yapılmıştır.
    görsel

    5-
    anıtkabir’de atatürk’ün mezar odası’ndaki sanduka taşı; osmaniye-çağşak köyünden, zeminindeki ve duvardaki sarımsı beyaz mermerler; afyonkarahisar-iscehisar’dan, bordürdeki siyah mermerler; osmaniye-bilallik’ten, ana zemindeki kırmızı kireçtaşıları ise hatay-gözlekçiler’dendir.
    görsel

    6-
    anıtkabir’in mozole kolonatları ve duvarları ile zafer kabartmalarında kullanılan sarı renkli doğal taş; karabük-eskipazar budaklar köyündeki ocaktan çıkarılan “traverten” kayacıdır. günümüzde bu taşın üretimi halen bölgede yapılmaktadır.
    görsel

    7-
    anıtkabir’deki aslan heykelleri gibi, heykeltıraş hüseyin anka özkan’ın eserleri olan üçlü kadın (istiklal kulesi önü) ve erkek heykelleri `(hürriyet kulesi` önü) de kayseri pınarbaşı traverten taşı ile yapılmıştır.
    görsel

    8-
    anıtkabir şeref holü’ndeki yer döşemelerinde; hatay-yayladağı gözlekçiler köyünden kırmızı-pembe kireçtaşı ve osmaniye-bahçe bilallik köyünden çıkarılan siyah kireçtaşı, duvar kaplamalarında ise bilecik-merkez hasandere köyü yeşil serpantinit taşı kullanılmıştır.
    görsel

    bilgiler dr. o. serkan angı'ya aittir..

    debe editi:
    tıklayın
    görsel

    bir edit daha:

    anıtkabir bir kabirden çok fazlasıdır.
    geçmişiyle geleceği arasındaki bağı kopartılmak istenen bir milletin emperyalizme isyanı,
    bu isyanın önderi ve son türk devletinin kurucusunun
    bilge kağan'dan devraldığı "milletine öğüt" geleneğinin son
    örneğidir.
    türk'ün son kurganıdır!

    dr.selim erdoğan

    3. edit:

    arkadaşlar kusura bakmayın.
    sizi hazır yakalamışken edit bolluğuna bolmak istiyorum *

    şu flood'ta anıtkabir barış ormanı'na dair bilgiler mevcuttur. bunlar da anıtkabir'e dair güzel bilgiler olduğu için bu entry'e eklemek ve daha fazla insana ulaşıp bilgilendirmek istedim.
    ilginiz için teşekkürler.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap