• her ne kadar direk cevirisi floransa tarihi olsa da, cevirisinin adi floransa da komplolar ve kar$i komplolar tarihi olarak konulmu$ niccolo machiavelli eseri. usta siyaset bilimcimiz 8 ayri kitaba ayirdigi bu eserinde floransa tarihini, kavimler gocunun avrupa ve italya uzerine etkilerinden ba$layarak ele aliyor, roma imparatorlugunun bolunmesinden sonraki italya nin kari$ik durumunu okuyucuya aktariyor , papaligin ve papalarin gudumundeki veya kar$isindaki imparatorlarin italya uzerindeki etkilerine dikkat cekerek giri$i yaptiktan sonra 1200 lu yillardan itibaren floransa tarihini anlatmaya ba$liyor.

    kendisinin hemen tum eserlerinde oldugu gibi kitabin sizin[dunyanin herhangi bir yerindeki birisi] icin yazilmadigini, floransa sokaklarinda adim atan insanlar icin yazildigini anliyorsunuz. tarih boyunca bolunmeler ve grupla$malar nedeniyle defalarca zarara ugrami$ bir yarim adanin, bu konuda en sabikali kenti olan floransa insanlarina gecmi$lerinin de hic farkli olmadigini ve insanlarin degi$memesi durumunda gelecekte de pek farkli olmayacagini anlatiyor.

    devletin yuzyillar once ayni cografya da kurulmu$ devletler olan roma imparatorlugu ile farklarini irdeleyip; roma daki vatanda$larin soylularla onurlari icin yan yana durabildiklerini ancak floransa insanlarinin bu erdemi gosteremediginden yakiniyor. bu arada hatirlatmak gerek ki yazar* bir sure sonra bu eseri sundugu ve soyluluk olarak daha alt tabakada bulunan, kucuk zanaatar medici ailesi floransa dan suruldugu donemlerde cumhuriyet in emanet edildigi insanlardan birisiydi. pek sakinmami$ yani muhterem lafini.

    siyasi olarak ele alinirsa, oldukca pragmatik bir eser. kitabin okunurlugunu ve sindirilirligini ise azicik umutsuz vaka olarak ele almak lazim; cunku cok kisitli bir cografyaya kitap eden bir kitap ve hatta kisimlarda floransa yi avucunun ici gibi bilen insanlara hitap ediyor i$te. ancak cok karma$aya girmeksizin, "ulan bu sanat muzesi dogumhanesinde doganlarin gecmi$i, veya ronesansin be$igi zamaninda nasil sallanmi$?" sorusuna fazlasiyla cevap olabilecek bir eser.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap