1 entry daha
  • izmir'de elhamra sineması'nda ankara istiklal mahkemesi heyeti tarafından yargılanmış, sivas milletvekili halis turgut ile birlikte 10 yıl sürgün cezasına çarptırılmıştır.

    mahkeme o gün on üç kişi için idam kararı vermişti ancak idamlıklar'dan kara kemal bey* kolluk kuvvetlerine teslim olmayıp intihar etmiş, abdülkerim bey ise idam kararının verildiği gün henüz yakalanmamış bulunuyordu. terakkiperver cumhuriyet fırkası'nın paşaları ise beraat etmişti. idamların infazı için sehpalar hazırlanırken, beraat edenlerin ve sürgün cezasına çarptırılanların adli işlemleri de, sinemanın yakınındaki bir ambarda yapılıyordu. ismail bey, hırçınca bağırarak bu cezayı hak etmediğini, buna itiraz edeceğini söylüyordu. oysa istiklal mahkemesi, sanıklara avukat tutma hakkı vermediği gibi, üst mahkeme yolunu da baştan kapatmıştı. ismail bey'in çığlıklarına dışardan yanıt geldi ve savunmaya çağrıldı.

    suçlu olmadığı halde hüküm giymeyi gururuna yediremeyen ismail canbulat, savunmasını vermesinin ardından idama mahkum edilmiş ve izmir''de asılarak idam edilmiştir.

    kemendi boynuna geçirirken gözlüğünü çıkarmaya çalışan cellada "bırak gözlüğümü, sen işine bak" diye bağırdığı söylenir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap