33198 entry daha
  • buzulların derinliğindeki gizler hep ilgimi çekmiştir.

    kauan'ın geçtiğimiz ay çıkan ''ice fleet'' albümü gerçek bir olaydan esinlenerek hazırlanmış. o güzel müziklerin hikayeye nekadar uyumlu olduğu hissediliyor.
    - - - -

    "ice fleet'', jeologlar tarafından aniden donmuş gemilerden oluşan bir filonun bulunduğu 1930'ların sscb'nin kuzey kıyısındaki bir bölgenin müthiş hikayesine adanmış
    ve gerçek mektuplara, makalelere , olaylara dayanmaktadır.

    sscb'nin yakut özerk sovyet sosyalist cumhuriyeti'nin balunsk bölgesinin kuzeyinde 30'ların başında laptev denizinin arktik sularının kıyısında
    “tiksi” adında bir yerleşim kurulmuştu. yerleşimin komşu bölgesi kapsamlı bir şekilde araştırılıyordu ve kuzey deniz yolu baş müdürlüğü tarafından
    bir kutup istasyonu inşaatı görevlendirildi.

    bu olaydan 10 yıl önce - 20'li yılların başında - tiksi körfezi bölgesi keşfedildi ve f. matissen'in keşif gezisi sırasında deniz limanı'nın inşası için burası uygun görüldü.
    eylül 1930'da permafrostun ( tamamen donmus tabakanin yüzeyi ) operasyondan sorumlu deneyimli bir jeolog eugene klimov tarafından dinamitle patlatıldı. patlama dizisi boyunca, karlı dağlarin en tepesinde ağaç tepeleri gibi görünen birşeyler ortaya çıktı.
    tiksi'de,soğuk iklim ve bu bölge için tipik olan kuvvetli rüzgarlar nedeniyle, 50 cm (20 inç) 'den daha uzun çalılardan başka hiçbir şeyin olmadığı bir gerçekti ve burada rastlanabilecek nadir ağaçlar bile, yere yakın, kısa kalma eğilimindedir.

    başka bir patlamayla, kar kütlelerinin arasından bir gemi iskelet yapısı (karkası) çıktı. yıkım çalışmaları durduruldu. ilk önce ağaç tepesi gibi görünen
    şey aslında geminin direkleriydi, birkaç düzine direk, kardan ve devasa buz parçalarından oluşan mezardan yukarı çıkmışlardı. hiçbir limanın, bir köyün
    bile olmadığı o bölgede, kıyıdan birkaç mil ötede bir kayanın altında koca filo oraya nereden gelebilmişti ? ''

    alıntı linki :

    https://www.sputnikmusic.com/…-kauan-album-details/
    https://metal-digest.com/…ter-musical-storytelling/

    buzullar arasından çıkan gemiden esinlenerek müziğini yapan kauan grubunun ıce flett albümü :
    https://www.youtube.com/…sary3h6wd0ubmim8il&index=4

    https://www.youtube.com/…sary3h6wd0ubmim8il&index=2

    https://www.youtube.com/…sary3h6wd0ubmim8il&index=7

    https://www.sputnikmusic.com/…-kauan-album-details/
    https://metal-digest.com/…ter-musical-storytelling/

    günümüze gelirsek:
    - - - - -

    deniz dibinde 100 yıldan fazla bir süredir duran bir isveç gemisi norveçli araştırmacılar tarafından bulundu. 1913 yılında kasırga sonrası ortadan kaybolan gemi
    o zamanların en son teknolojisine sahip buharlı gemi ''ds malmberget '' 43 denizcisiyle narvik limanından ayrıldı. gemi bugün ismi gränges ab olarak adlandırılan ab luleå - ofoten nakliye şirketine aitti ve 10.000 ton demir cevheri yüküyle rotterdam rotasını belirlemişti.
    kalkıştan sonraki gün rüzgar kasırga kuvvetinde esiyordu ve gemi norveç bodø adasını geçtikten sonra bir daha görülmedi.

    geminin enkazı yıllardır aranıyordu. enkazın birazı karaya ulaştığı halde geminin kendisi hiçbirzaman bulunamamıştı.
    bu olaydan tam 108 yıl sonra deniz araştırmaları enstitüsü araştırmacıları meløy kıyılarında bir sürprizle karşılaştılar. mercan kayalıkları yerine farklı birşey keşfettiler. bu, o geminin enkazıydı.

    norveç kıyı idaresine göre 1914-2006 yılları arası norveç kıyılarında 2100'den fazla gemi battı. bulunan bu geminin ''ds malmberget'' olduğunu gösteren birçok ayrıntı bulunuyordu.
    araştırmacı pål buhl-mortensen'e göre enkazın o gemiye ait olduğuna yüzdeyüz emindi çünkü geminin kıç bölgesinde m ve a harfleri görülüyordu.

    bu olaydan daha önce başka bir gemi ile ilgili olarak danimarka'nın ronneby bölgesinde danimarka'ya ait ''gribshunden'' gemisinin enkazı dipteki
    kum tepelerinin derinliklerinde bulunuyordu. bu gemi ile ilgili yeni araştırmalar başlatılmıştı. danimarka'nın ronneby kentinin dışındaki ekösund'da dramatik bir batma olayı yasanmıstı.
    yanmaya başlayan ve demirlediği yerde patlayan, kral hans'ın amiral gemisi "gribshunden"di. kral gemide değildi, ancak kralın hazinelerinin çoğu derinliklere gitti.
    6 ülkenin araştırmacı ve dalgıçlarından oluşan bir ekip 3 hafta boyunca 15. yüzyıldan kalma gemi ile ilgili nesneleri arıyorlardı. bulunan diğer şeylerin yanı sıra gülleler ve çapa vinci kurtarıldı.

    en görkemli buluntu, pruvada oturan yaratıcı figürdü. gemide, bir insanı yiyip bitiren, sırıtan bir canavar figürüydü.

    bu bölgede danimarka amiral gemisi 500 yıldan fazla süredir denizin dibinde duruyordu. 2020'de pandemi nedeniyle biraz ara verilen araştırmalara şimdi yeni dalışlarla başlandı. araştırmayı isveç, danimarka, abd, ingiltere, italya ve hırvatistan'dan gelen dalgıçlar gerçekleştiriyor.
    araştırma lideri lund üniversitesi deniz arkeologu brendan foley bu sefer ne bulacakları konusunda çok heyecanlandıklarını söylemiş.

    https://www.svt.se/…efter-over-100-ar-pa-havsbotten
    https://www.ronneby.se/…y/se--gora/gribshunden.html

    edit: sözlük yönetiminden ricam : yukarda eski sssb tiksi yerleşim biriminde bulunan gemi kalıntısıyla ilgili hikayeyi alıntı yaptığım linki vererek yazmıştım. bu entry ekşi şeylere taşındığında alıntı yaptığım link eklenmemiş. eklerseniz sevinirim.
8426 entry daha
hesabın var mı? giriş yap