42 entry daha
  • ivan turgenyev’in lüzumsuz bir adamın günlüğü notos yayınları çevirisinin sonunda konuyla ilgili ellen chances'a ait rus edebiyatında lüzumsuz adam adlı makale bulunmakta.

    " lüzumsuz adam” (lişniy çelovek) ifadesi, 19. yüzyıl ortalarından itibaren rus edebiyatında özel bir karakter tipi için kullanılır. lüzumsuz adam fikri rusya’ya özgü olsa da aynı zamanda geçmiş ve şimdiki kültürlerin, insanları konformist ve uyumsuz olarak kutuplu bir sınıflandırmaya tâbi tuttuğu daha geniş bir olgunun parçasıdır. "

    " lüzumsuz adam toplumla çatışkı içindeki aciz aristokrattır .... “hayalci ve faydasız”dır .... “eyleme geçemeyen bir aydın”, “başarısız bir idealist”, toplumsal ve etik sorunlara duyarlı, “ama kısmen kişisel zaafları, kısmen de eylem özgürlüğü üzerindeki toplumsal ve siyasi kısıtlamalar nedeniyle eyleme geçemeyen kahramandır”.
    (ellen b. chances, conformity’s children, 1978)

    "bu tipin tipik bir tarifi sovyet edebiyat ansiklopedisi’nde de geçer. lüzumsuz adamın özü şöyle tanımlanır: “çevresine yabancılaşması, en sonunda çevresinden tamamen kopmasına yol açar” (literaturnia entsiklopediia, 6. cilt, 1932). "

    rus edebiyatından en ünlü 'lüzumsuz adam' karakter tipleri;
    ivan gonçarov'un aynı adlı romanından oblomov
    turgenyev’in babalar ve oğullar’ındaki bazarov

    bahsi geçen makalenin tamamını academia.edu üzerinden okumak isteyenler için link
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap