1 entry daha
  • tedavisi için burun spreyi dağıtımının ufukta gözüktüğü söylenen nörodejeneratif hastalık.

    york üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından parkinson hastalığı için bir burun spreyi tedavisinin geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydedildiği belirtiliyor.

    levodopa, şu anda parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç. bu ilaç beyinde dopamine dönüştürülerek parkinson hastalarındaki dopamin üreten hücrelerin açığını azaltıyor. ancak uzun süreli kullanımlardan sonra vücut levodopayı beyne ulaşmadan parçalamaya başlıyor ve bu nedenle daha yüksek dozlar gerekiyor. dolayısıyla bu durum, tabletler yerine ilacın enjekte edilmesi gerektiği anlamına geliyor. bununla birlikte, burun spreylerinin, ilacı doğrudan beyne ulaştırmanın çok daha etkili bir yolu olacağı ortada.

    levodopayı bir burun spreyi yoluyla uygulamak için, ilacın yeterli bir doz salacak kadar uzun süre burun dokusuna yapışabilmesi gerekiyor. bu araştırmada bilim insanları, levodopanın yanı sıra burun dokusuna yapışabilen ve doğrudan beyne salınmasını sağlayan yeni bir jel de geliştirmiş oldular.

    şimdiye kadar elde edilen sonuçlar, jelin levodopanın burun içindeki dokuya daha iyi yapışmasını sağlayarak kan ve beyinde alım seviyelerinin artmasına yol açtığını göstermiş. araştırmacıların şimdi de spreyi insan klinik deneylerine ilerletmek için çalıştıkları söyleniyor.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap