5 entry daha
  • 1966 tarihli ilk albümleri fresh cream' in hevesli deneyselciliğini, aralarında yeni geliştirilmiş 'was' pedalı ve distorsiyonun da bulunduğu 1967' nin moda saykodelik numaralarıyla güncelleyen caz-blues-rock üçlüsü cream, disraeli gears ile sanatsal anlamda zirveye çıkmıştır. gitarist eric clapton, basçı/vokalist jack bruce ve davulcu ginger baker' ın insanın ağzını açık bırakan yetenekleri sayesinde ilk süper grup olarak anılan cream, bu albümle caz fusion ve bazılarına göre progresif rock da dahil olmak üzere geleceğin birçok müzik türünün kapılarını aralamıştır.

    albümün ikonlaşmış fosforlu-kolaj kapağı içindeki avangart müziği cuk oturur. başlangıç, bruce' un kadife vokallerinin clapton' ın sarsak, neredeyse funk gitarının üstünü narin bir şekilde örttüğü kayda değer şarkı strange brew ile olur. sonrası ise hep daha iyi gelir. sunshine of your love, clapton' ın yegane ciddi çağdaş rakibi jimi hendrix' e esin kaynağı olmuş ve kendisi bunu sahnede bir gitar fırtınasına dönüştürmüştür. tales of brave olysses, clapton' ın dokunaklı, hüzünlü gitarına bulanmış coşkun bir şiirken, geleneksel mother's lament müzisyenlerin etkilendiklerine doğrudan selam duran bir şarkıdır.

    cream ilk başlarda bir konser grubu olarak ismini tam anlamıyla duyurmuştu ( hatta o dönemler 'the cream' adıyla tanınıyorlardı ) ve bunun da geçerli sebepleri vardı. sahnede, ruhlarını sanki robert johnson ve charlie parker ele geçirmiş gibi çalıyorlardı. disraeli gears diğer albümlerinin gücüne rağmen yaptıkların en iyi stüdyo kaydı durumundadır. halen benzersiz bir dönemin hayati önem arz eden portresidir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap