33408 entry daha
  • kuzey amerika'nın en uç noktası alaska'dan başlayıp, güney amerika'nın en uç noktası arjantin'e kadar uzanan pan american highway isimli bir otoyol ağı bulunmaktadır.
    fakat bu yolu kullanarak alaska' dan arjantin'e gitmek mümkün olmuyor çünkü yaklaşık 30 bin km uzunluğundaki bu yol, panama ile kolombiya arasında darien geçidi * denen o ince kara bağlantısındaki vahşi yağmur ormanı nedeniyle 100 kilometrelik bir kesintiye uğruyor. yani bu küçük tropikal cangıl sebebiyle kuzey amerika ile güney amerika arasında karasal bir geçiş yolu bulunmuyor.

    iki ülke arasındaki dar alana sıkışmış bu yağmur ormanı bildiğiniz yağmur ormanlarından değil. bu orman, içerisinde barındırdığı hayvanlar ve insanlar sebebiyle dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak gösteriliyor.

    bu bölge, sık ormanların, dağların, bataklıkların bulunduğu ve vahşi hayvanların yaşadığı bir yer. fakat bölgedeki tehlike sadece bunlardan kaynaklanmıyor. aynı zamanda bu bölge kolombiyalı uyuşturucu kartelleri ve kanun kaçaklarının, gaspçı çetelerin, ayrılıkçı kolombiya gerillalarının da yerleşmiş olduğu, tam anlamıyla "orman kanunları"nın geçerli olduğu bir bölge.

    bu bölgeden geçmeye çalışan bir insan, yol bulunmayan ormanları, dağları ve bataklıkları aşmak zorunda. ayrıca vahşi bir jaguar tarafından yenme, ya da zehirli tropikal bir yılan tarafından ısırılarak ölme ihtimali var. gasp çeteleriyle karşılaşması durumunda olacakları söylemeye de gerek yok sanırım.

    abd'ye kaçak olarak geçmek isteyen bir çok göçmen her yıl bu yağmur ormanını geçmeye çalışıyor. günlerce süren bu mücadele sonucunda yüzlerce insandan kimisi zorlu doğa şartlarından kimisi de gaspçı çeteler tarafından öldürülerek hayatını kaybediyormuş.

    işte bu sebeplerden dolayı darien geçidi dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak adlandırılıyor.

    kaynak
    kaynak
    bölgeyi geçmeye çalışan göçmenlerle ilgili bir belgesel
8376 entry daha
hesabın var mı? giriş yap