19 entry daha
  • guney amerika'da bunlunan 2810 metre yukseklige ve 14 kilometre uzunlugundaki dag. orada yasayan yerel halk olan pemonlar daga bu ismi vermistir. pemonca'da roroi mavi - yesil, ma ise gorkemli anlamina gelir.

    1596 yilinda sir walter raleigh tarafindan kesfedilen bu dag yapisi itibariyle cok ilginctir. diger daglar gibi bir zirvesi bulunmaz. dagin zirvesi bir tepe yerine cok buyuk (31 kilometre kare) bir platoya sahiplik yapar.

    dag, %5 brazilya, % 10 guyana ve %85 venezuela oranlariyla uc ulkenin sinirlari icerisinde bulunur. jeolojistler 2 milyar yil once meydana gelen tektonik hareketler sonucu dagin yukariya ciktigini dusunmektedirler. bu dag cok fazla miktarda kuvartz icerir. daga ciktiginizda sagda solda beyaz, pembe yada saydam kuvartz parcalari gorulebilir. bu parcalari hatira olarak alinmasi kesinlikle yasaktir, alanlar yada almaya calisanlar hapis cezasina carptirilabilir. bolgedeki kabileler ise dagdan parca almanin kotu sans getirecegine ve dagdan inerken bacaginizin kirilacagina inanirlar.

    cok yuksek olan bu dagda ayrica yuksekligi 610 metreye varan selaleler bulunmaktadir. hemen hemen her gun yagmur yagan bu dagda cok degisik biyolojik unsurlar bulunmaktadir. hatta bazi bitkiler ve hayvanlar sadece burada bulunabilir.

    dag yakinlarinda yasiyan kabileler dagin tepesini tanrinin evi olarak adlandirirlar. inanislarina gore dagin tepesinde dunyadaki butun meyve ve sebzelerin kaynagi olan cok eski bir agac vardi. topraklarini yagmalayan makunaima kabilesi bu agaci kesti ve cok buyuk bir sele neden oldu boylece butun meyve ve sebzeler deniz araciligi ile butun dunyaya yayildi.

    umarim bir gun gitmek nasip olur. görsel
    görsel
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap