9 entry daha
  • kedilerde görülen bir çeşit bulaşıcı hastalıktır. kan damarlarını ve dolayısıyla o damarların beslediği organları etkiler. sars'a da neden olduğu bilinen corona isimli virüsün kedilerde görülen bir türünün (fcov) mutasyona uğramasıyla ortaya çıkar. fcov sokak kedilerinde yaygın olarak görülmektedir ve kesin olarak bilinmese de dışkı ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. (yani dışarıda giyilen bir ayakkabıyla bile eve sokulması mümkündür) bu virüse maruz kalan kedilerin bir çoğu hastalığı hafif olarak atlatır ve bir kaç ay içerisine bağışıklık kazanır. ancak yine tam olarak bilinmeyen nedenlerden ötürü kedilerin %2'lik bir kısmında virüs mutasyona uğrayarak fip'e dönüşür. (mutasyonda bağışıklık sisteminin bir hastalık yada operasyon sonucu zayıflaması ve stresin etkili olduğu düşünülmektedir.) fip'in bilinen kesin bir tedavisi yoktur. yüksek oranda öldürücüdür. iki farklı şekilde ilerler:

    islak fip : hastalığın akut halidir. çok sayıda damar hasar görmüştür. virüs eğer karın çevresindeki damarlara yerleşmişse karın boşluğunda, göğüs çevresindeki damarlara yerleşmişse göğüs kafesinde sıvı birikir. hastalığın en öldürücü ve ağır seyreden şeklidir.

    kuru fip : hastalığın kronik halidir. daha yavaş ilerler. iştahsızlık, kürkte matlaşma, kilo kaybı gibi bir çok diğer tedavi edilebilir hastalıkla benzer belirtiler gösterir. iyi bakım, interferon ve vitamin takviyesiyle kedinin ömrünün uzatılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi mümkündür.

    veterinerlerin bir çoğu fip olduğunu düşündükleri kedileri uyutmayı önerirler. ancak kesin olarak fip tanısı koymak güçtür ve genellikle ancak ölümden sonra mümkündür. veterinerler fip tanısı koyarken öncelikle kedilerdeki belirtilere sonra da bir test yardımıyla vücuttaki fcov antikoru miktarına bakarlar. kedinin yalnız fcov antikoruna sahip olması tek başına tanı için yeterli değildir. (burada fcov'un yaygın olarak görülen ve bir çok kedinin bağışıklık sisteminin kolayca üstesinden geldiği bir virüs olduğunu hatırlatmak istiyorum.) ayrıca belirtilerinin bir çoğu da başka hastalıklarla karıştırılabilecek türdendir. dolayısıyla bir kediyi uyutma kararı almadan önce fip olduğu konusunda emin olmakta fayda vardır.
184 entry daha
hesabın var mı? giriş yap