5 entry daha
  • dünya kupasına katılmış ilk afrika takımıdır. 1934 italya dünya kupasında boy göstermişlerdir. afrika, dünya kupalarına tekrar katılabilmek için 1970'e kadar beklemek zorunda kalmıştır.

    1934 yılında kupaya katıldıkları sırada ülke bağımsız değildi, ingiliz yönetimi altında idi. yine 1957'de finalde etiyopya'yı yenerek kazandıkları afrika uluslar kupası'nın ilkinde de ingilizler'in izni ile yer alabilmişlerdir. aynı kupaya yine ingilizler'in izni ile katılması uygun görülen 2010 dünya kupası'nın ev sahibi güney afrika cumhuriyeti'nin federasyon temsilcisi frederick fell ise yalnızca beyazlardan ya da yalnızca siyahlardan oluşan bir takım gönderebilececeğini, apartheid kurallarına aykırı düşecek şekilde her iki ten renginden de oyuncuların bulunduğu tek bir takımı gönderemeyeceğini açıklayınca güney afrika cumhuriyeti diskalifiye edilmiş, ardından da afrika futbol federasyonları birliği'nden(caf) ihraç edilmiştir.

    1957 yılında kıtada bağımsız ülke sıkıntısı bulunduğundan hartum'da oynanan finallere yalnızca sudan, etiyopya ve mısır katılabilmişti. mısır, ev sahibi sudan'ı yenerek; etiyopya ise güney afrika cumhuriyeti'nin ihraç edilmesiyle otomatik olarak finale çıkmıştı.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap