• dün yaptığım bir uçak seyahatinde farkettiğim, thy tarafından yapılan şark kurnazlığını sözlükte sizlerle paylaşmak istiyorum.

    dün gece yarısı olan yolculuğum için havalimanına giderek uçağa alımları beklemeye koyuldum. yolculuk öncesi genellikle uçuşun gerçekleştirileceği uçak boeing midir airbus mıdır hangi modeldir diye tamamen keyfi şekilde thy uygulaması üzerindeki uçuş bilgilerinden bakarım.

    yine aynı şekilde uçuş bilgilerine bakarken uçağın boeing 737 max olduğunu gördüm. havacılığa hiç bir ilgisi olmayan bir kişi bile gündemden bu uçakların kazaları, tasarım sorunları ve yazılım hataları konusunda haberlerini işitmiştir. yüzlerce kişinin ölüme neden olan kazalar yaşandıktan sonra uzunca bir süre yerde bekletilen ve daha sonra bir yazılım güncellemesi ile sorun çözüldü denilen bir modelden bahsediyoruz. uçağa yolcu körüğü vasıtasıyla girdiğim için dışarıdan modelini görme şansım olmadı. uçağın koltuk gözünde yer alan bilgi kartonuna baktığımda uçağın modeli olarak 737 900 er yazıyordu. heralde sistemde hatalı bilgi gördüm diye düşündüm ve koltukta yer alan ekrandan uçuş bilgileri kısmını açtım. bu ekranda ise uçağın modeli 737 800 olarak belirtilmekteydi. yine belki bir hata olmuştur diyerek önemsemedim.

    asıl şoku iniş gerçekleşip uçaktan ayrıldığım sırada yaşadım. körük yerine normal merdivenden çıkış yaptığım sırada uçağın gerçekte 737 max 8 olduğunu gördüm. bir çok yolcu uçağın modelini kabin içinde yer alan bilgilendirme kanallarından görüp anlıyor. son noktada ise uçağın dışında yazan modelden tanımlıyor ki körükle giriş çıkış yapıldığında bu imkansız hale geliyor. thy, kabin içindeki bütün bilgilendirme kanallarını yanıltıcı bilgiyle doldurarak yolcularını kandırıyor.

    ben bunun etik dışı olduğuna inanıyorum ve bu tarz bir olayın kasti olarak yapıldığını düşünüyorum. ben sistemde bu uçağın 737 max olduğunu başında gördüm ve bilerek de binmeyi istedim. ancak bu konuda hassas olan ve korkuları olan bir çok insan var. thy havayolu sektöründe güçlü bir imaja sahip ve ben bu basit aldatmacayı yakıştıramadım.

    edit: boeing'i "boing" şeklinde hatalı olarak yazmışım, moderatör arkadaşlar düzeltirse çok sevinirim.

    edit2: okuduğunu anlamadan yorum yapan bir suser benim uzman görüşü verdiğime kanaat getirmiş. halbuki biraz okuduğunu anlayan biri olsa zaten belirtilen bir bilgiyi vurguladığımı görürdü.

    edit3: bu uçağın mevcut güncellemelerle son derece güvenli hale geldiğine ben de inanıyorum. bütün dünyanın gündemine oturan bir konuda ikinci bir hataya yer vermek boeing için sonun başlangıcı olur. faa da imajınının zedelenmemesi için çok titiz hareket etmiştir şüphem yok. ben bu uçağa güvensiz demiyorum, konu bu değil. asıl konu fobisi olan insanlar özelinde thy'nin yolcuları yanıltmasıdır. entry 'yi giriş amacım uçağı kötülemek değildir. benim anlatmaya çalıştığım olay thy'nin yolculardan hangi uçağın içinde bulunduklarını yanıltıcı bilgilerle saklamasıdır.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap