33714 entry daha
  • kadınlar belli sayıda yumurtaya sahiptirler. ergenlik sonrasında her döngüde bu yumurtalardan biri ya da nadir durumlarda bir kaçı kullanılır. sonrasında gün gelir. var olan tüm işlevsel yumurtalar biter ve kadın menopoza girer.

    erkekler ise hayat boyu sperm üretip dururlar.

    peki ama neden?

    neden kadınlar üreme de kullanılacak yumurtaları erken evrede üretir ve saklar. sonrasında onlara ilave yapamaz. ama erkekler üremede kullanacakları hücreleri sürekli üretip durur?

    doğanın kadınlara yaptığı bu haksızlığın nedeni, mitokondri adını verdiğimiz hücrelerimizin enerji santrali olarak çalışan organalimizde saklı.

    yediğimiz tüm yiyeceklerden elde ettiğimiz enerji mitokondri de besin maddelerinin oksijenle bir tür yakma işlemi yapılması ile elde edilir. mitokondri hücre ve canlılık için rolü sadece enerji üretimi de değil. bir çok detoksifikasyon işlemlerinde de çok önemlidir. ve hücredeki diğer tüm organellerden farklı olarak kendine ait özel dna'sı vardır. hücre bölünürken hücre çekirdeğinde saklı duran tüm genetik yapı kendini kopyalarken mitokondrinin içindeki dna da kendini kopyalar. ikisi birbirinden tamamen bağımsız. hücre çekirdeğindeki kopyalama işleminde olası hataları ortadan kaldıracak düzeltme mekanizmaları çok gelişmiştir. ayrıca hücre dna'sı mitokondri dna'sından yüzbinlerce kat büyüktür. bu kocaman dna da bol miktarda sessiz bölge olarak ifade edilen ve fenotipte anlamlı bir değişiklik oluşturmayan yerlerde vardır. mitokondri hem küçük hem dna'sında sessiz bölge çok az hem de dna onarım mekanizmaları hücre çekirdeğinde olduğundan çok daha az gelişmiştir. tüm bu sebepler bir araya gelince mitokondri dna'sı mutasyonlara çok açık hale gelmiş olur.
    mitokondri dna'sın can kelimesi olarak düşünelim. c harfi gider yerine başka harf gelirse
    kan olur, tan, yan, han, çan, fan, lan, şan, van, vs
    hepsi farklı anlamda farklı kelime. yani mutasyon

    birde çekirdekteki uzun kocaman dna'mıza bakalım. onu da
    çekoslavakyalılaştıramadıklarımıztan mısınız? kelimesine benzetelim.
    bu kelimeden bir harf gitse pek bişey olmaz.

    zaten olmadı. mızdan mısınız yerine mız t an yazdım. ama normal okudunuz. mutasyon etkili olmadı.
    üstelik olsaydı bile olan sadece olan sadece mutasyona maruz kalan hücreye olurdu. ve o hücre ölürdü. ama yumurtada hasar varsa o yumurtadan oluşacak tüm hücreler hasarlı olur.
    bilal bile anladığına göre yumurta hücresinin ve hücredeki mitokondriyel dna nın hassaslığında artık hem fikiriz.

    bu hassasiyet yüzden kadınların yumurtayı oluşturacak germ hücreleri canlılığın çok erken evrelerinde oluşur. henüz çok sayıda hücre bölünmesi olmamışken. bu erken hayat döneminde oluşan bu hücreler oldukları hali ile bekler. taki ergenlik sonrasında mens döngüsünde kullanılıp potansiyel yeni bir canlı üretilmesi için olgunlaşana kadar. o gün geldiğinde hücre çekirdeğindeki dna kendini kopyalar. mayöz bölünme olduğu için 46 kromozomlu yapı ikiye bölünür. 23 artı x kromozomu ve mitokondri içindeki mitokondriyel dna ile erkek sperminden gelen 23 kromozom ve bir tane x ya da y kromozomu bir araya gelip 46 xx dişi 46xy erkek birey meydana getirir. peki mitokondriyel dna ya ne oldu? anne ve babanın ki birleşti mi?
    hayır.
    yeni canlı da baba mitolojisi atrofiye olur. yani ölür. yeni canlı da sadece anneden gelen mitokondri ve mitokondriyel dna vardır.

    işte bu yüzden erkek bireyde, erkek üreme hücresinin çok fazla bölünmeye girmesi önemli değildir. çünkü onun hasar görmesi olası mitokondriyel dna'sı zaten kullanılmıyor.

    erkek her sevişmede ve mastübasyonda biraz sperm kaybeder. sonra geri yerine yenisini üretir. üreme hücreleri tekrar ve tekrar ve tekrar bölünür. ama kadınların ki böyle olmaz. bir kere üretilir. ve saklanır. çünkü her bölünme bir mutasyon riskidir.

    kadınlar neden menopoza giriyor?
    cevap
    senin mutant olmaman için cicim.

    kadınların yumurtaları el yazması orjinal belge erkeklerin spermi fotokopi
7898 entry daha
hesabın var mı? giriş yap