• barcelonanin batisinda, sanayisi ve koca popolu katalan kizlariyla unlu katalunya sehri.

    bu sehirde yasayan insanlar icin aksam yemegi ince bir dilim et ve ekmek uzerine dokulen zeytinyagindan ibaret olmakla birlikte, pintiliklerinden cogunlukla bunu dahi yemezler. sehrin ortasindan gecen nehir bircok yerde oldugu gibi sehri iki ayri sosyal yapiya bolmustur. kuzeyde bulunan sehir merkezi andorra ve fas kokenli gocmenlerin istilasi altinda olmasina ragmen yine de sehrin en yasanasi yeridir.

    bu sehirde futbol katalanlarin hayatinin en buyuk eglencesidir. sehrin resmi futbol takimi unió esportiva lleida olmakla beraber tum katalanlarin "milli takim" i barcelona fc'dir. oyleki herhangi bir ispanya milli maci olacagi zaman gazeteler iki gun oncesinden hangi katalan oyuncularin oynayacagini yazmaya baslar.
    (bkz: puyol) (bkz: xavi) . sehirde her mahallede bulunan kucuk barlarda yapilan mac yayinlari cok atesli gecmektedir. ozellikle olasi bir barca - real madrid eslesmesinde bu barlarda yapilacak en buyuk hata real madrid gol atinca sevinmektir. (bkz: ben bi bok yedim)

    sehrin diger bazi ozellikleri ise universitelerde hicbir doktor ya da ogretim uyesi ingilizce bilmezken tum sekreterlerin sakir sakir ingilizce konusabilmesidir.
    ayni zamanda evinize gelen katalan musluk tamircisinin anlasamamaniz uzerine 4 farkli dilde konuyu anlatmasi karsisinda dumur olabilirsiniz.

    gezilecek bir adet eski kale mevcut olup bunun disinda pek bir tarihi yapisi bulunmamasina ragmen, kuzeyde fransa sinirina ulasan bu sehirde pek cok arkeolojik kazi gorebilirsiniz.

    sehri ayakta tutan en onemli sosyal kaynak olan universite kapali oldugunda tam bir hayalet sehre burunen bu sehirde 1.5 saat yolda yurumenize ragmen sadece sokaklari yikayan bol piercingli copculerle karsilasirsaniz kendinizi sansli hissedebilirsiniz.

    az nufusuna ragmen universite ogrencilerin coklugu nedeniyle sehirde gece hayati cok hareketlidir. cogunlukla ayni semtte bulunan 50 ye yakin gece klubunde bir cok tarzda muzik yayini yapilir. kapi komsusu iki gece klubunden birinde 70 yas ortalamasina sahip dans tutkunu gencleri gorebilirken, digerinde kemik gozlukleri, rastali saclari ile 600 metreden taniyabileceginiz tipik katalan lise ogrencilerini bulabilirsiniz.

    tarihi ipek yolunun bir ucunun bu sehirde bitmis olmasi sehrin su andaki endustriyel potansiyelinin olusmasinda buyuk katki saglamistir. ispanya'da oldukca unlu olan bira markasi san miguel 'in ilk ve en buyuk fabrikasi bu sehirdedir. diger buyuk uretim gucu tarim olan lleida ozellikle tarimsal ihracatta ispanya ortalamasinin epey bir ustundedir.

    son olarak endustriyel ya da zirai bir neden disinda pek yolunuzun dusmeyecegi bu sehre kazara da olsa gelirseniz bar "els templers" de bir sutlu kahve icip calisanlariyla koyu bir sohbete girmenizi tavsiye ederim.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap