• bu konudaki mantıksız açıklamalar ve yalanların artık bir başlık altında toplanması gerektiğini düşündüm. lafı uzatmadan hemen başlıyorum.

    ----------------------

    yalan 1:
    pakdemirli, "biz burada diyoruz ki insansız hava uçağı, helikopter, son teknoloji jet amfibik uçak diyoruz, hâlâ antikacı dükkanı gibi 1960'dan kalan uçakları kullanalım diye açıklama yapılıyor" dedi.

    açıklama: şu cümleyi neresinden çürütmeye başlasam çözemedim. ilk olarak elimizdeki uçakların üretim yılını ekleyelim.

    aerialvisuals verilerine göre türkiyenin elindeki uçaklar ve üretim yılları

    görüldüğü gibi değişik yıllarda üretilmiş ama en eskisi 1969 üretimi. peki bu uçakları kim aldı? 2009-2011 yılları arasında akp aldı. madem bunlar antika. neden aldınız?

    yunanistan'ın cl215 filosu türkiye'nin filosundan daha yaşlı. ama hala sorunsuz kullanıyorlar.

    ayrıca kullandığınız mi-8 helikopterler de yaşlı ama işinize gelince sorun olmuyor değil mi?

    ----------------------

    yalan 2:
    "bu uçaklar artık üretilmediği için yedek parça sıkıntısı yaşıyoruz"

    açıklama:
    peki diğer ülkeler nasıl kullanıyor? zaten kendi ağzınızla 3 uçağı yedek parçaya çevirdiğinizi söylüyorsunuz. ayrıca yine soruyorum. madem yedek parçası yok. o zaman niye aldınız?

    ----------------------

    yalan 3:
    "uçaklar türkiye dağlık arazi şartlarına uygun değil. bizim helikopter kullanmamız lazım"

    açıklama:
    cl215 küçük olması itibarıyla dağlık alanda kullanıma gayet uygundur. yangına müdahalenin 30 metre yukarıdan olması gerekiyor ve bunu rahatlıkla yapabiliyor. madem helikopter lazımdı. neden 3 uçak kiraladınız? üstelik beriev 200 büyük ve hantal olması sebebiyle dağlık araziye uygun değil ve 150-200 metreden su bırakabiliyor. ayrıca beriev kullanan dünyada tek ülke var. o da sadece 1 uçak almış. azerbaycan. çin'in sinovac aşısını seçmemiz gibi, yine olmayacak seçimler yapıyoruz. kimsenin yüzüne bakmadığını alarak. hem de 4 katı maliyetle.

    beriev hantallığı ve alçak uçuş yapamayışı
    bu beriev pilotunun ne yaptığı çözülemedi

    ----------------------

    yalan 4:
    "uçak 1 saatte 8 ton, helikopter 1 saatte 20 ton su atıyor"

    açıklama: denize 10 km mesafede bir cl215 saatte 54 ton su boşaltır. yani kıyı şeridinde mükemmel işler çıkarır. helikopter hem daha yavaş hem daha az kapasiteli olması nedeniyle bir uçaktan daha fazla iş çıkaramaz. o ancak denize uzak mesafelerde olur. çünkü helikopterlerin özel havuzlardan su alma özelliği var. bu arada 4 bin havuzumuz varmış, fotolarını gören oldu mu? ya da sayan?

    ----------------------

    yalan 5:
    "bu uçaklar uçamıyor. uçurabilen buyursun uçursun."

    açıklama:
    ilk olarak 2019'da söylendi bu cümle. bu laftan 2 ay sonra thk uçakları festivalde uçunca apar topar festival alanından uzaklaştırdılar. detaylar burada var zaten: #126442557

    türk hava kurumu (thk) kayyum heyeti başkanı cenap aşçı bizzat kendi ağzıyla "uçaklar uçamıyor diye bir bilgi kirliliği var. 4 uçak kullanılabilir. 2 tanesinin uçması için uçak başı 150 bin dolar onarım masrafı var. ve bu uçaklara 7 yıl garantili bakım yapılmış" dedi. videolu kaynak. açıklama tarihinin 2020 olduğuna dikkat edin. söyleyen kişi akp'nin atadığı kayyum ve doğrudan pakdemirli'yi yalanlıyor.

    aslında thk'nın bakım onarım işlerini düzene sokması için 4 milyon dolara ihtiyacı vardı. o dönemler pakdemirli'nin "bütün bunlar 4 milyon dolar vermedik diye mi oldu" diye garip bir serzenişi var.

    yani bırakın 300 bin dolara 6 uçaklık filoya sahip olmayı, toplamda 4 milyon dolar ödesek bile karda idik. çünkü 3 uçak için 200 milyon tl kiralama bedeli ödedik. evet, dünyanın en garip devletiyiz.

    ----------------------

    yalan 6:
    pilotlar çok masraflı olduğu için işten çıkardık. yıllık maliyetleri 25 milyon tl idi.

    açıklama:
    200 milyon tl ye 120 günlüğüne uçak kiralayanlara matematik dersi vermek gerekiyor sanırım.

    ----------------------

    yalan 7:
    pakdemirli: pilotlarımız bu enkazlarla uçmak istemiyor, beni emekli edin diyor

    açıklama: yukarıdaki videoda bu cümleyi kurduğunu görebilirsiniz. bugün basına düşen cenap aşçı'nın ifadesini eklemek istedim. sanırım yeterli cevap olmuş.

    "uçaklarımızla uçmakta pilotlarımız hiçbir tereddüt göstermedi."
    kaynak

    ----------------------
    toparlamak istiyorum. 2016 yılında israil'deki yangınlara müdahale eden ve "ateş kuşları" olarak adlandırılan cl215 filomuz, israil'den büyük övgü almıştı. 2018'e kadar uçuşa devam ettiler. 2018 thk göreve hazır videosu

    ne olduysa 2019 yılında oldu. muğla'da çıkan bir yangın sonrası thk "uçaklarımız hazır ama orman bakanlığı talepte bulunmadı" açıklamasını yaptı. çünkü mevcut yangına hükümet uçak göndermiyordu ve eleştiri alıyordu. sonra orman bakanlığı çıkıp o meşhur açıklamayı yaptı. "hayır, thk uçaklarının motoru bile yok". hatta "vizontelede olduğu gibi bir bakıyorsun aa motoru yok" diyerek espri bile yaptı da pek gülemedik.

    şu videoda 2019'daki olayın bizzat şahidi olanları anlatıyor
    motor yok esprileri ve bakan egosu (2019)

    hemen ardından chp milletvekili uçakların 2020'ye kadar alınmış uçuş belgesini gösterdi. uçaklar sağlamdı. zaten festivalde de uçuyorlardı. buyrun belgeler!

    --------------------------------------
    avrupa ülkelerinin yangın söndürme uçakları:

    ispanya: 17 uçak
    italya: 19 uçak
    fransa: 29 uçak
    yunanistan: 20 uçak
    türkiye: 3 kiralık uçak
    --------------------------------------
    dünya bizi gerçekten çok kıskanıyor.

    edit: cenap aşçı'nın açıklamasının kaynağı eklendi.
    edit 2: (#126489624) ego konusuna katılıyorum. aslında ekleyeceklerim arasında idi ama unuttum. "bir ülkenin bakanı bu uçakları yetersiz buluyorsa iş bitmiştir, sorgulamak ne haddinize" tarzı bir konuşması vardı. tek kişi karar veriyor buna. koca dünya yanlış, kendisi doğru. egoya bak! bu videoyu bulup ekledim yukarıda.
    edit 3: kaynaklar genişletildi.
    edit 4: ülkelerin yangın söndürme uçağı sayısında düzeltme yapıldı. yunanistan 38'den 20 ye düşürüldü.
    edit 5: beriev görüntüsü eklendi.
    edit 6: yalan 7 eklendi.

    ek: hani helikopter nokta atış yapıyormuş ya. şu videonun 1:19 saniyesindeki görüntülerde muhteşem (!) bir nokta atışı izleyebilirsiniz. bir zamanlar dünyanın en iyi yangın söndürme ekiplerinden biri olan ateş kuşlarından şu görüntülerdeki beceriksizliğe. 20 yıllık tecrübeli pilotları "maliyetleri çok fazla" diye görevden alırsan bu pilotlara kalırsın işte.

    @divit güzel bir nokta atış videosu daha yollamış, onu da ekleyeyim.
    senin döktüğün yerin amk diyen görevli isyanı
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap