41 entry daha
  • 1990'ların ortalarında yapılan ve 1992 barcelona olimpiyatları'ndaki sporcuların duygusal tepkilerinin analizine dayanan bir araştırmada, bronz madalya sahiplerinin gümüş madalya sahiplerinden daha olumlu duygusal tepkiler gösterdiği sonucuna ulaşıldı.

    bunun en popüler açıklaması, gümüş madalya sahiplerinin karşıolgusal düşünme biçimine girmeleridir. yani, "biraz daha zorlasam altın alabilirdim" düşüncesi ve pişmanlık duygusu yaşamalarıdır.

    buna karşın, üçüncü sıradakilerin kendilerini aşağıdaki sporcularla kıyasladığı ve madalya kazanmayı başardıkları için rahatladıkları görülmüştür. 2012 londra olimpiyatları'nda sonra yapılan araştırma bu görüşü desteklemiştir.

    altın ve bronz madalya kazananlar performansları ne kadar iyiyse o kadar mutlu gözüktüğü, ikinci olanların ise performansları ne kadar iyiyse, altın madalya kazanamamanın pişmanlığının da o kadar fazla olduğu gözlemlendi.

    daha yakın zamanda 2016 rio de janeiro olimpiyatları'na katılan sporcular üzerinde yapılan bir araştırma gümüş ve bronz madalya kazananların mutluluk gösterilerinde göz ardı edilebilir farklılıklar gözlemledi. ancak yarışma sonrası röportajlarının analizi, ikinci olmanın gerçekten de berbat bir doğurduğunu doğruladı. röportajlarda gümüş madalya sahiplerinin varsayımlar üzerinden neler olabileceği ve ne yapsalardı daha başarılı olabilecekleri hakkında çok daha fazla konuştukları görüldü.

    kaynak: bbc science
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap