33921 entry daha
  • öğrenildiğinde ufku iki katına çıkarır mı emin değilim ama bir çok kişinin işine yarayacak bir bilgi paylaşmak isterim.

    son 1,5 2 yılda 3 kez başıma geldiği ve başarıyla sonuçlanan "kredi kartından çekilmiş bedeli geri alma"* işlemi için yapmanız gerekenleri paylaşacağım. bilenler mutlaka vardır ama bilmeyenler için, yasal hakları konusunda fikir sahibi olmaları ve haksız şekilde yapılan harcamaları aide alabilmeleri için faydalı olur umarım.

    öncelikle kredi kartından çekilen tutarın iadesi için; malın/hizmetin vadedilenden farklı olması ve buna istinaden iade veya değişim istendiğinde mal/hizmet sağlayıcı ile irtibat kurulumama durumunda geçerli olduğunu vurgulamam gerek. muhattap ile irtibat kurulsa dahi bir aksiyon almıyorsa bu durumda da işe yarayacaktır. benim tecrübelerimde hep karşı taraf iletişimi kopardı, engelledi.

    bir örnek ile neler yapılması gerektiğini anlatacak olursam; geçen sene instagram üzerinden bir ayakkabı alışverişi yaptım. ödemesini de firmaya güvenmediğim için kapıda ödeme istedim. kargoyu ödeme yapmadan alamadığım ve açıp bakmadığım için kredi kartım ile ödemesini yaptım ve kutuyu açtığımda gördüm ki ürün fotoğrafı ile en ufak alaksı yok ve hatta lastik/bez ayakkabıdan farksızdı. hemen firmaya ulaştım. kargoda karışıklık olduğunu ifade edip özür dilediler. bize ürünü aynı kargoyla gönderin değişimini yapalım dediler. bir daha ne telefonla ne mesajla ulaşabildim, instagram üzerinden de engellediler. ödemeyi kargo firması aldığı için de resmi olarak muhatabım ayakkabıyı gönderenler olamadı. kargo firması ile görüşmemde de iade kodu/onayı/barkodu vb. olmadığından ancak kendimin kargo masrafını ödeyerek karşı tarafa kargoyu iletebileceklerini söylediler, fiyat olarak da ayakkabi parası kadar ücret çıkardılar. bir de üzerine eğer karşı taraf kargoyu kabul etmez ve gönderi şubesine geri dönerse bir o kadar daha ucret çıkar diye eklediler. (bakıldığında çok temiz sistem kurmuşlar. resmen kargo firması da işin içinde) kargodan çıkıp firma ile yaptığım görüşmenin tarih ve süresini içeren ekran görüntüsünü, kargo fişinin fotoğrafını ve instagram üzerinden yaptığım yazışma ve engelleme ibaresinin olduğu ekran görüntüsünü aldım. kredi kartımın ait olduğu bankanın müşteri hizmetleri ile görüşerek hizmetini alamadığım alışveriş için itirazda bulundum. kendileri kayıt oluşturdular ve elimdeki diğer destekleyici belgeleri ve konuyu da özetleyen açıklamayı da mail olarak ilettim. banka beni şu şekilde bilgilendirdi; bu gibi durumda yasal olarak kredi kartından çekim yapan karşı firmanın bankasına benim bankam bir itiraz başvurusunda bulunuyor, 15 gün içerisinde bu itiraza cevap vermesi bekleniyor. karşı banka müşterisine ulaşıyor ve durumun aksini ispatlamasını istiyor. ödemeyi alan firma bir aracı firma ise bu durumda aracı firma da kim adına ödeme alıyorsa aynı prosedürü uyguluyormuş. eğer karşı hamilinden bir dönüş olmazsa da yasa gereği kredi kartından çekilen bedel 15 günün sonunda otomatik olarak sizin kartınıza iade ediliyormuş. bende aynen böyle işledi süreç ve 3 haftaya kalmadan kartıma çekilen bedel iade olarak yansıdı. elimde kalan ayakkabıları da hayır için ihtiyaç sahiplerine verdim. ben 3 çift ayakkabı almıştım, 3ü de , sağolsun dolandırıcılar sayesinde bir hayıra vesile oldu.

    bir diğer deneyimim de daha yüksek meblağlı bir işlemdi. pandemi öncesi aracı bir kurum ile yurtdışı uçak bileti aldım. yaklaşık 778 euro civarı olan harcamayı yaptıktan 3 hafta sonra tam kapanma oldu ve tüm uçuşlar iptal edildi. bilet aldığım firma bir duyuru yaptı ve açığa alış prosedürüyle ilgili izlenmesi gereken bir dizi protokol yayınladılar. bu duyuru sonrasında bir daha firmanin ne türkiye'deki temsil ofisine, ne de yurtdışı numaralarına ulaşabildim. gönderilen maillere de geri dönüş alamadım. bir üstte bahsettiğim prosedürü aynı şekilde izleyerek harcama bedelinin tamamı 3 hafta olmadan kredi kartıma iade aldım.

    umarım bu tarz durumlarla karşılaşmazsınız fakat karşılaşırsanız bu prosedürle çok yüksek ihtimalle paranızı iade alırsınız. benim deneyimlerim bu zamana kadar tüm iade istemlerim %100 çalıştı. visa candır.

    edit; sabah sabah anlatı dilinin çok karışık ve anlamsız olmasından dolayı entry tekrar kaleme alınmıştır.
    edit2; bir kaç dilbilgisi hatası giderildi.
    sonedit; olayın visa veya masterkart programlarındaki adı (bkz: chargeback) mış.
    faydalıbilgiediti; alışveriş tarihinden itibaren azami 120 gün içerisinde itiraz edilmesi gerekir bilgisini paylaşan arkadaşlar oldu.
7874 entry daha
hesabın var mı? giriş yap