130 entry daha
  • varikosel testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların çeşitli nedenlerle genişleyerek varisleşmesidir. bu durum testislere giden toplardamarların varisi olarak da bilinir, aynen bacaklarda olan varis gibi.

    varikosel konusunda birazdan yazacaklarım tamamen kişisel tecrübelerim ve doktorlardan aldığım tavsiyeler, bilgilerdir. bu konuda uzman biri değilim.

    tekrar eder mi?

    evet tekrar ediyor. bundan yaklaşık 10 yıl önce ameliyat olmuştum ve bu aralar tekrar bir hassasiyet hissettim. ultrasonla bakıldığında tekrar varisleşme olduğu tespit edildi. bu hassasiyet hissi aslında testislere aldığım bir darbe, idrar yolu iltihabı vs. gibi bir nedenden oluşan ödem kaynaklı olmuş. ödem geçince normale döndü. ancak doktora göre varikosel omayan bir kişide bu derecede ödem şikayet oluşturmazmış. 2-3 yıl sonra herhangi bir dış sebep olmadan da tekrar şikayetlerim oluşabilir ve ameliyat gerekebilirmiş. yılda bir kontrole gitmek faydalı olur dedi. çocuk düşünenler için yılda bir sperm kalitesini ölçtürmek de iyi olurmuş.

    ikinci kez ameliyat yapılır mı?

    evet . varikoselin tekrar oluşması halinde hem sperm kalitesini artırmak hem de ağrı şikayetlerini azaltmak için yapılıyor. fakat, iki farklı doktor da belirli bir yaştan sonra yapılan ameliyatın ağrıları azaltmada etkili olma ihtimali yüzde elliden fazlayken, sperm kalitesi artırmada yüzde ellinin altında olduğunu belirtti.

    sperm kalitesini etkiler mi?

    evet aslında ilk akla gelen konulardan biri bu. varikosel spermin şekli, hareketliliği gibi durumları etkiler. bu sebeple özellikle ilerleyen yaşlarda sperm kalitesini azaltarak, klasik ifadeyle çocuğun olma ihtimalini azaltıyor. bu arada, sperm kalitesi spermiyogram denen testle ölçülüyor ve belirli değerlerin altında ise varikosel ameliyatı yapılması öneriliyor.

    yaşam tarzında değişikliker gerektirir mi?

    ilk olarak testislerin ısıdan uzak durması, sağlıklı beslenme, sigara içmeme gibi önerilerle sperm kalitesini düşürek etkenlerden daha fazla uzak durulması öneriliyor. varikosele özel olarak ise, dar kot pantolon gibi hem ısı artırıcı hem de sıkıştıran kıyafetler giymemek, testisleri kavrayacak şekilde boxer giymek (yani öyle boşta sallanmayacak aletler bir şey onu tutacak ama çok fazla da sıkmayacak), ağır ve mücadeleci sporlardan (örneğin futbol) kaçınmak. spordan kaçınma önerisin sebebini tam bimiyorum. sanırsam darbe ihtmali falandır. genel olarak bunu ciddiye almadım ve hep de spor yaptım.

    özetlemek gerekirse. testisleri normalden biraz daha fazla korumayı gerektirir. dış bir etken (örneğin darbe) normalden fazla ve uzun süre ağrı veya hassasiyet hissetmeye neden olabilir. tekrar eder. kıyafetler önemli. dal taşşak dolaşmamak ama çok da darlamamak lazım. özellikle 35' yaşında sonra çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir (doktor bunu söyledi ve evlen dedi. ben de bastım kahkayı o an).
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap