4 entry daha
  • (bkz: ben bugün tespit yaptım)

    'kendi ruhi çelişkilerinin farkına varamamamış kişi'* olarak sıklıkla kullanmakta beis görmediğim güzel, işlevsel bir söz öbeği. bilhassa, ömrünü pc karşısında 'tespit yapacam lan ben tespiiit tesspiit tespp ııaah..' kabilinden krizler geçirerek tükettiğini düşündüğüm, dışarıdaki hayata fena halde yabancı kalmış, yabanileşmiş, kendisi ve sözlükteki üç beş arkadaşı dışındaki tüm insanlar için gayet normal, sıradan ve olağan olan lâfları, durumları, tavırları mükkemmel bir tespit yapmışcasına önümüze süren sözlük yiğitleri için ideal bir kullanım alanına sahiptir: "çok klişe, çok sıradan oldunuz ama be.."

    şunu da merak etmeden edemiyorum; kendisi dışındaki bütün insanların sosyal yaşantısına dışarıdan bakıp, bunlarla alakalı olarak götünden psikolojik analiz yapan bu kimselerin gündelik yaşantısı nasıldır? bunu hakikaten merak ediyorum. mesela dolmuşa bindi sözlükçü babayiğit, ineceği yerde şoföre işaret çakması lazım bi şekilde, ki insin vasıtadan. şöyle mi oluyor acaba? önce zihninden "müsait bi yerde incek var kaptan" geçiyor, sonra da "aaaa çok klişe lan bu, çok sıradan, zaten tespit edilmiş bir davranış kalıbı. hemen değiştireyim öyleyse" mi diyor? yoksa hiç inmiyor mu araçtan?

    sözlükte son zamanlarda gözüme çarpan bir kitle var, hayatını yeni tespitler yapıp karma puanını arttırma üzerine kurmuş cinsten geek'lerden müteşekkil bir güruh. bu insanların herkese dışarıdan, gözlemci olarak bakarak nasıl sosyalleştiklerini, insanlar tarafından nasıl kabul gördüklerini merak ediyorum.

    yani demek isterim ki, kalıplaşmış tüm insan davranışlarını, bu denli tespitçi, bu denli takıntılı ve muhalif bir şekilde karşılamak insana hayatı zehir edebilir. çok tipik ve müptezel görülen laflardan, davranışlardan kaçınarak ve bunlara laf sokarak bir noktaya kadar etrafınızda 'unique' bir insan izlenimi uyandırabilirsiniz. ancak bunu abartırsanız (ki bu bir yerden sonra kaçınılmaz olur) etrafınızda insan kalmaz, çünkü garipsediğiniz şeyin ucu bi ölçüde etrafınızdakilere de dokunmaktadır.

    sözlükte de durum farklı değil. durum-olay tespiti konulu başlıklar, entryler seneler önce gayet keyifli ve yaratıcıydı. yani gülüyorduk, eğleniyorduk filan. sonra herhalde, herkesin gözüne batan yaratıcı tespitler bir şekilde tüketildi ve ortalık, eski yazarlarınkilere öykünen ama doğrusunu söylemek gerekirse (aha da tespit yaptım: doğrusunu söylemek gerekirse.. bu lafı kullananlar ikiyüzlü lavuklar olup ruhi çelişkileri tespit tespit tes tesp it tess ve testirler. oy verin lan bana..) yaratıcılık hususunda pek de yanlarına yaklaşamayan tatsız tuzsuz, 'kör kör parmağım gözüne' tespitlerle doldu taştı. ve nihayetinde herşey tüketilmiş olacak ki, gözlem-tespit-analiz özneleri her 'normal' insanın gündelik hayatında kullandığı bir takım bağlayıcı söz kalıplarına, conjunction'lara kadar düştü.

    herşeye rağmen, 'çok klişe olacak ama', bi yüzünüze su vurun, bi insan içine çıkın be gençler.. fena olmaz hani.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap