34099 entry daha
  • uçaklar gazyağı ile çalışır.
    evet evet doğru duydunuz koca koca uçaklar yakıt olarak ninelerimizin dedelerimizin aydınlatma amacıyla kullandığı gaz yağı kullanır.
    gaz yağı olarak bilinen kerosen türkçe’de karşılık olarak, lamba yağı, kömür yağı olarak bilinmektedir. bir diğer işlevi olarak uçak yakıtı olarak kullanılmaktadır. petrol ürünlerinin içerisinde bulunan benzin, motorin gibi yakıtlarda bulunan parafin maddesi dizel araçlarda kullanıldığında düşük sıcaklık durumunda sıvı akışkanlığını dondurana kadar sıvılık özelliğini kaybeder. bundan dolayı uçak motorlarında dizel tarzı yakıt modeli kullanılmamaktadır. bilimden endüstriyel alanlara kadar kullanım alanı çok geniş bir maddedir.
    havacılık sektörünün en çok kullanılan bileşenlerindendir. bir çok alanda kullanıldığını belirtik ama en çok kullanılan sektör havacılık sektörüdür. benzin arasında herhangi bir karışıklığı önlemek için ülkeler gaz yağı rengini, benzinden farklı bir renkte kullanırlar. jet motorlu yolcu, kargo uçaklarının ana yakıt maddesi kerosendir. jet yakıtının ana maddesi olan hidrokarbonları içermesinden dolayı “uçak yakıtı” olarak adlandırılmıştır. jet yakıtları kalitesine, donma noktası gibi faktörlere göre 2’ye ayrılır bunlar jet a ve jet b’dir.

    kerosen en küçük uçak tipinden en büyük çift motorlu jetlere kadar yakıt olarak çoğunlukla kerosen kullanılır. çoğunluk diyorum çünkü havacılık alanında kullanılan farklı yakıt türleri bulunmaktadır. bu yakıt miktarlarının kullanım oranı kerosene göre oldukça azdır.

    kerosenin alt donma noktası oldukça düşüktür. bu özelliği kerosenin soğuk havalarda kullanışlı olmasını sağlıyor. kerosenin bir diğer özelliği yüksek parlama noktasına sahip olmasıdır. bu ifade bir maddenin yanıp buhara dönüşme sıcaklığı için kullanılan bir deyimdir. bu özelliği benzine göre daha yüksek gü. ve beraberinde verimlilik sağlar. bu nedenlerden de anlayacağınız gibi benzinin kullanılmasındansa kerosen yakıtının kullanılması daha uygun olacaktır.

    uçuşlarda bu yakıtı daha kullanışlı hale getiren bir diğer özellik, düşük bir viskoziteye sahip olmasıdır. nedir bu düşük viskozite? yakıt düşük viskoziteye sahipse eğer kalın ve yapışkan bir yapıya sahip olmadığını anlarız. viskozitenin yüksek olma durumunda uçakların motorlarını tıkayabilir yada uçağın verimini azaltır. en son özelliği ise benzine göre daha ucuz bundan dolayı benzini uçak yakıtı olarak kullanmaktansa kerosen kullanılır.
7528 entry daha
hesabın var mı? giriş yap