6 entry daha
  • bu türkü vesilesiyle bize bu türküyü öğreten öğretmenimi anmak isterim. ilkokul üçüncü sınıftaydık. öğretmenimiz son ders idareden izin alıp gidince (ki tam üç ay sonra geldi haspam. gitti biraz kaldı bir yaz!) yerine dersi doldurmak için geçici bir öğretmen* geldi. işte o derste öğretmen bize bir çocuk şarkısı bir de türkü öğretti.

    çocuk şarkısını hemen ezberlemiştik:

    uzun kış geceleri geliriz bir araya,
    hatice, mehmet, oya; oynarız doya doya.
    büyükannem bilmece, dedem masal anlatır,
    hem yeriz hem eğlence; annem mısır patlatır.

    sıra türküye geldi, türkümüzün adı "feriko"ydu, onu da ezberledik:

    feriko saçın iki kat, feriko saçın iki kat
    kes birini bana sat, kes birini bana sat
    feriko kaşlar kara, feriko gözler ela heeeey

    hatta ben bu şarkıyı sınıfta aşık olduğum kıza bakarak söylemiştim de sanırım yorumumu beğenmemişti. pas vermedi sonra. neyse gün oldu devran döndü. ben bu şarkıyı hatırladım "neyin nesiydi" diye merak ettim. google'a "feriko" yazdım çıkmadı, "feriko saçın iki kat" dedim fayda yok. devamını nedense yazmadım. çıkan sonuçların da türküyle alakası yoktu. ama şunu söylemeliyim dostlar, bu ülkede "feriko"yu kendine rumuz yapmış forum adminleri var. öylece konu kapandı.

    sonra yeri ve zamanı geldi ben türküyü bir ortamda söyledim, herkes benimle makara kukara yaptı. kakarakikiri derken doğrusunu söylediler: deriko. ben soylu bir adanmışlıkla bize ilim öğreten hocamıza yine de kızamadım bu travma için.

    biz ki arkadaşlarının husyelerini burup, "istiklâl marşı'nı tersten oku lan" diyen bir kuşağız, deriko'yu feriko bilmişiz çok mu?
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap