2 entry daha
  • doğduğumuz an birinci yaşımızdan gün aldığımız varsayımına göre üretilmiş hayatımızda tamamladığımız yılları değil de yaşamaya başladığımız yılı vurgulama amaçlı kullanılan deyim.

    buna göre hayatımızın ilk doğum gününde iki yaşından gün almış oluruz. yaşayıp doldurduğumuz bitirdiğimiz tükettiğimiz yılların sayısı yaşımızdır. yaşımızın bir fazlasından gün almış bulunmaktayızdır. yani 18 yaşında olmanın koşulu hayatımızın 18inci yılını yaşamaya başlamış olmak değil; 19uncu yılını yaşamaya başlamış olmak, veya 19dan gün almak demektir bir nevi. (bkz: 18 yas siniri)

    bu deyim çocukken baba tarafından öğretilir ki bir tane de olsa daha yüksek skoru görsün çocuk sevinsin diye. çocukken alınan bu bilgi sağlıksız koşullar altında yarım yamalak ve çoşkuyla alındığında beyne yanlış kodlanır; yanlış bilinir. artık bu bilgi sizinle beraber yaşayan zararsız ama sıkıntı veren bir beyin ur'u gibidir. yıllar geçse de dönem dönem tartışması açıldığında sessiz kalınır gerçek öğrenilmeye çalışılınır. gerçek yaş nedir? yaş doldurmak nedir? gün almak nedir? 30 yaşından sonra pek tartışılmaz.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap