1 entry daha
  • aslinda toastmaster adi altinda islenen, amerika'da 19. yuzyilda ortaya cikmis halka yada bir toplulugun onunde yapilacak bir organizasyonda konusmacilari ayarlayan, baskanlik eden kimse anlamina gelen kelimedir. dunya'da bir kac yil once 215,000 uye 11,000 kulube sahip ve bu kulupler 90 farkli ulkede yer almaktadir.

    her kulubun kendi isleyis tarzi vardir, bazilari verilen manuele tamamiyle uyarken bazilari bunu cok resmi bulup daha gevsek sekilde uygulayan kuluplerde bir hayli cok. ornegin ymca'lerde cok daha gayriciddi yapilirken universite kulupleri ozellikle buyuk profesyonellikte yurutur .

    uye olmak isteyene 100 dolar ver uye ol hemen denmiyor, oncelikle bir kac hafta misafir gibi gelmeniz, daha sonra kucuk roller verilerek daha sonra kulupte bulunan uyelerin sizi isteyip istemedigine karar vererek uyeliginizi kabul ediyorlar. uye oldugunuzda size duzenli olarak toastmaster dergileri amerika'dan gelmekte.

    roller ise soyle. kucu roller genelde gunun sozu, gunun anektodu, suna kadeh kaldiriyorum seklinde bir basariyi anarak sozde kadeh kaldirip plastik bardakla su ictiginiz konusmalar oluyor. bu rollerin disinda her konusma cesidine gore sure tutuluyor. surenin yarisindan cogu bittiginde yesil, daha ilerlediginde sari en son ise kirmizi kart gosterilir ki bu demektirki 30 saniyeniz kalmistir. zamanin kullanimina ekstra onem veriliyor, hatta gunun konusmasi secilirken zamaninda bitirmediginizde sizin konusmaniz degerlendirmeye bile alinmiyor.

    kucuk rollerden sonra table topics adi altinda bir kisi cikar ve uydurdugu temaya gore kucuk senaryolari onceden yaratmis ve rastgele sizi kaldirip iste su durumda ne yaparsiniz gibilerinden sizi hazirliksiz sekilde yakalamaya yonelik alistirmalar var.

    format hep sudur. ayaga kalktiginizda once toasmaster(o gunku yoneten kimse) daha sonra ondan bir kucuk mevkideki kimse ,daha sonra uyeler ve en son misafirler merhaba seklinde bir acilis yapar, soyleyeceginizi soylersiniz.
    kesinlikle kimse sizin konusmanizi kesmez bitirene kadar beklenir.

    daha sonra daha onceden sunum yapmalari kesinlesmis arkadaslar cikar sunumlarini yaparlar. sunumlar toastmaster manuelindeki siraya gore yapilir. ilk sunumunuz ice-breaker denilen kendinizi tanitip buzlari kirmaya yonelik konusmalar iken, ilerledikce, el hareketleri, vurgular aaa ii diye konusmalari kesme gibi alistirmalari iceren konusmalar yapiyorsunuz. 10 adet konusmayi basariyla bitirdiginizde badge denilen rutbeniz torenle takiliyor.

    ayrica her konusmayi elestirmek ve kritigini yapmak uzere kisilerde onceden secilir. bu kisiler sizin konusurken yaptiginiz belirgin hatalari not eder ve size su formatta sunar:

    1-begendiklerim
    2-ilerlemeniz gereken noktalar
    3-yine de cok begendiginizi belirten gorusler
    4-bitiris.

    amac hem sizi overek azimlendirmek hem de o arada eksiklerinizi en guzel ve tesvik edici sekilde size gostermektir. bunun disinda her hafta bir gramerci bulunur. bu gramerci o gun kac kisiniz aaa ii diyerek konustugunu yapilan dilbilgisi hatalarini, sayilarla kac kere yapildiigna kadar toplantinin sonuna dogru aciklar.

    kesinlikle toplum icinde konusurken, okulda sunum yaparken, insanlarin gozunun icine bile bakamama gibi ekslikliginiz oldugunu dusunuyorsaniz ilerisi icin cok onemli bir organizasyondur. degisime kendiniz bile inanmakta zorluk cekiyorsunuz. aslinda nefes alisinizi kontrol etmeyi, aaa ii demektense arada kucuk bir sessizlik sayesinde durarak hem kendinizi dinlendirip hemde bosuna sacma sapan sesler cikarmkatan kurtulmayi ogreniyorsunuz. ayrica kesinlikle yaptiysaniz cv'nizde belirtirseniz isverenler(haberi olanlar tabiki) tarafindan secilmek icin bir baska arti olarak size donecektir.(kendi basima geldi ordan biliyorum)
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap