7 entry daha
  • catullus tarafından kendisine dair kaleme alınan meşhur satırlardan hareketle pastoral ve mitolojik neoklasisizm'in en önemli temsilcilerinden ingiliz ressam john reinhard weguelin tarafından tuvale aktarılmış muhteşem sanat eseri.

    1878 senesine tarihlenen ve ünlü ressamın ilk eserlerinden biri olarak bilinen lesbia, sanatçının çocukluğunun geçtiği ve tarih ile sanata olan merakını körükleyen roma'nın tarihindeki en gizemli, şehvetli ve de muğlak aşk hikayelerinden birisinin en ünlü yüzünün, pastoral renk ve fırça darbeleriyle süslenmiş doğal bir güzelliğin oluşturduğu arka plan eşliğinde ve kafasına kondurulan corona civica ile hem kendisinin hem de catullus'un gönlündeki yerinin şüpheye mahal bırakmayacak şekilde betimlendiği muhteşem bir eserdir.

    19'uncu asrın neoklasisizminin zirve noktalarından biri olan bu şahika-i şahane eserde, lesbia'nın yüzündeki mahçup ama davetkâr ifade de esasen hem yaşadığı hayattan duyduğu utanç ve hüznü hem de kendisini kollarına bıraktığı hedonizmin ve içinden geçmekten büyük bir haz duyduğu o alevli aşk çemberlerinin kendisine verdiği mutluluğu harikulade bir şekilde aktarmaktadır.

    catullus'un şu sözleriyle başlayan ve sayesinde tarihe lesbia olarak geçmiş soylu romalı clodia metelli adlı kadına adadığı şiir malumunuzdur.

    vivamus, mea lesbia, atque amemus (yaşayalım lesbia'm, sevişelim),
    rumoresque senum severiorum (kıskanç ve suratsız ihtiyarların)
    omnes unius aestimemus assis (homurtularına vermeden bir metelik)!

    bu şehvet ve ihtiras kokan şiir, başlı başına tarihe geçmiştir geçmesine de böyle bir şiirden ve böylesi bir hikayeden neredeyse iki bin sene sonra ortaya bu kadar muhteşem bir sanat eseri çıkarabilmek de gerçekten takdire şayandır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap