94 entry daha
  • ekşi şeyler'de, japonya'daki yıldız şekilli kumlar hakkında çok hoş bir yazısı olan ekşi sözlük kullanıcısı.

    not: normalde kullanıcı adlarına bir şey yazmıyorum ama bahsettiğim yazıda bir yanlışlık var. denmiş ki, "deniz tuzunda mevcut minerallerle beslenen ve tek hücreli organizma olan foraminifera..." kullanıcıya da mesaj gönderilemiyor. yanlışlığın düzeltilebilmesi için bunu buraya yazıyorum. yanlışlık düzeltildiğinde silerim.

    çeviri yanlışı olduğunu düşünüyorum ama bayağı bir zincirleme yanlış olmuş sanırım. "deniz tuzunda mevcut mineral" kavramı zaten sıkıntılı da, zaten orayı görmezden gelsek bile sıkıntı büyük.

    bazı mineralleri enerji üretiminde kullanabilen canlılar var ama onların da bir karbon kaynağına gereksinimi oluyor. karbon kaynağı genelde organik maddeler olur. çok nadir olarak da co2 kullanılır. fotosentez harici tabi bu dediklerim.

    neyse... böyle çok uç örnekler var ama foraminifera onlardan değil. foraminfera, heterotrofik canlılar. yani senin benim gibi yemek yiyor bunlar. başlıca besinleri deniz suyundaki (buraya dikkat: tuzunda değil suyunda) organik maddeler. ölen canlıların, deniz suyunda asıltı ya da çözelti (ya da büyük parçacıklar) halinde bulunan kalıntıları... ama kendilerinden küçük canlıları (diatom, bakteri, yosun, kopepod vs.) da "avlayıp" yiyebiliyorlar. hatta punduna getirebilirse, diğer foraminiferleri bile yer bunlar. yani bildiğin yamyamlık yapar.

    neyse, coştum yine. "deniz tuzunda mevcut minerallerle beslenen" diye bir canlı yok kardeşim. ya yanlış çevirmişsin ya da yanlış çevirilmiş bir metinden kopyalamışsın. düzelt bence. foraminiferadan bahsediyorsan, "deniz suyunda mevcut organik kalıntılarla ve kendisinden küçük canlılarla beslenen" diye düzeltebilirsin.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap