971 entry daha
  • dört senedir yaşadığım ülke.

    avrupa'nın refah düzeyi en yüksek ülkesidir ve muadili isveç norveç'e göre iklimi ve konumu mükemmeldir.

    dört senedir burada yaşıyorum ve şu ana kadar hep kanım akar kırmızı beyaz şeklinde takılıyordum ama artık eksik yönlerini de görmeye başladım.

    bir kere bu ülkeye dışarıdan hakkıyla okumaya gelip sonra çalışmaya başlayıp kalıcı olmak mümkün olmakla beraber fevkalade zordur. pkkcı fetöcüyseniz işiniz daha kolaydır. devlet okulları ethz ve epfl mezunuysanız biraz şansınız var, onun dışında zor. arkadaşım epfl'de mastır yapıp ülkenin en prestijli bankasında çalışmaya başladı. adama çalışma vizesi vermediler. adam polonya şubesinde işe başlamak zorunda kaldı. sürgün ettiler resmen adamı.

    beş yıl çalışırsanız ve oturduğunuz yerin dili asgari düzeyde öğrenirseniz süresiz oturum sahibi olabilirsiniz. okuduğunuz süreler buna sayılmıyor (ekstra 2 yıl istiyorlar). o süresiz oturum da siz isviçre'den çıktığınız anda kayboluyor zaten bir işe yaramıyor. on sene sonra şanslıysanız vatandaşlık alabillirsiniz belki. isveç'te millet doktorayı bitirince vatandaşlık alıyor. buradakiler doktorayı bitirenleri kışkışlama peşinde.
    bu arada kimse vatan millet alp dağları edebiyatı yapmak için vatandaşlık istemiyor daha kolay iş bulmak istiyor. zira ab içinde ab dışından gelip iş bulmak zor, isviçre'de kat kat zor.

    iklim güzel ama güneşli gün sayısı nispeten az. ilkbahar yağışlı. normalde yazları güzeldi ama bu sene yazın da ful yağdı etrafı sel bastı. o güzel isviçre manzaraları yılın 90%'unda gri ve fazla depresif. (yine de güneşli günlerde buranın yeryüzündeki cennet olduğunu inkar edemeyeceğim.) dağ ve göl manzaralarına belli bir süre sonra şaşırmıyorsunuz. göl güzel ama su buz gibi. :)

    burada en önemli sıkıntı barınma ve beslenme. ulan zaten en önemlileri onlar. lozan'da nispeten merkezi bir yerde 137 metrekare evdeyiz 3000€ ödüyoruz çünkü bizi deli s*kti. kutu gibi, parkeleri gıcırdayan eskipüskü evlere tek kişi 1000-1300€ vermemek için böyle bir işe giriştik, üç kişi paylaşıyoruz evi. onda da sıçtık sıvadık, balık haklarına verilen önem kiracılara verilmiyor. (bkz: #128329289)

    adam gibi yemek yok bu ülkede. dışarıda normal bir yemek (döner hamburger değil) 25€'dan başlıyor. onların da tadı berbat. isviçre yemeklerinden bahsetmiyorum, o zaten yok, yabancı ülkelerin mutfakları da berbat. türk restoranı var, iskender var başka bir şey yok, ona da iskender demeye bin şahit ister. hint restoranından yiyorsun orası da hint yemeğine benzemiyor. isviçreli damak tadına göre dizayn ediyorlar veya bunlar isviçrelidir anlamazlardır diyip uğraşmıyorlar. bu sene türkiye'yi, portekiz'i, romanya'yı falan gezdim mideme düzgün yemek girsin diye.

    sistem var kurallar var ama herkes kendi kafasına göre işletiyor. şikayet etmeye de zaman harcayamıyorsunuz. (bkz: #99201682)

    sağlık sistemi de özel. ayda 250€ veriyorum sigortaya ama bunu niye veriyorum hiçbir fikrim yok çünkü sigorta hiçbir şey karşılamıyor. türkiye'ye gidip öyle muayene oluyor millet de :))

    evet burada yaşamak türkiye'de yaşamaktan kat be kat iyi ve evet burada hayat çok rahat ama artık ben x ülkesinde yaşasam daha mı iyi olurdu diye düşünmeye başladım. örneğin singapur'da yaşadım dört ay. orada hava hep güzeldi, yemekler güzeldi, herkes ingilizce konuştuğundan olsa gerek insanlar bu kadar kapalı değildi. başka avrupa ülkelerinde veya anglofon ülkelerde daha güzel bir ortamla karşılaşır mıyım çok merak etmeye başladım açıkçası.

    debe edit: bu debe algoritması ülke başlıkları için çok düşük bir beğeni alt sınırı uyguluyor herhalde. dün öylesine yazdığım bir entrydi bu, üç tane favorisi falan vardı. şimdi debeye girmiş. bilseydim daha detaylı yazardım. konu komşu okuyacak ifşa olduk bir de :)

    edit2: almanya'da ve hollanda'da bundan daha iyi bir ortamla karşılaşmayacağım şeklinde duyumlar geldi mesaj kutuma.

    edit3: bir varmis bir yokmus doktorların kalitesizliğini de ekleyin listeye dedi. aynen katiliyorum. arkadasimin bacagi kirildi doktor iki hafta fark edemedi, trdeki doktor fark etti. :d

    viral olup “şımarık herif” cevabını aldıktan sonra gelen edit: arkadaşlar bu yazı türkiye’de yaşayan herkese hitaben değil, benim gibi yıllarını okumakla geçirmiş şimdi de karşılığını almak için çabalayan insanlar için yazıldı. buraya gelmek için çabalayacak insanlar gelmeden bunları bilsin diye. ve isviçre başlığına girildi ki ülke hakkında bilgi almak isteyenler okusun önceden bilsin
454 entry daha
hesabın var mı? giriş yap