34298 entry daha
  • florida emlak balonu:

    1929 büyük buhranından hemen önce patlayan bu balon, aynı zamanda büyük buhranın da tetikçisi olarak bilinir.

    1929 büyük buhranı çıkmadan önce, abd ye inanılmaz bir sermaye girişi olmuştur. bunun en temel sebebi, 1. dünya savaşı sonrasında tüm avrupa ülkerlerinde savaş sebebiyle ekonomilerin çökmesi, ama abd nin savaştan etkilenmemesidir. bu sebeple insanlar abd yi yatırım yapmak için uygun bir yer olarak görmüş ve tüm dünyadan abd ye oluk oluk para akmaya başlamıştır. likidite bolluğu ekonomiyi canlandırmıştır.

    zenginlerin tercihi ise, o dönemlerde abd nin gözde sayfiye yeri florida olmuştur. parası olan herkes florida da bir villa almak isteyince, emlak fiyatlarında inanılmaz bir yükseliş başlamıştır. fiyatlar arttıkça sadece ikamet amacıyla değil yatırım amacıyla da arsa ve villa alımlarında çılgınlık baş göstermiştir. çünkü herkes fiyatların aynı hızda yükseleceğini düşünmüştür.

    ancak 1928 yılının 18 eylül günü yaşanan büyük bir kasırga binlerce konutu (tahmini 13.000 ev), marinalarda demirli yatları ve tüm şehri yerle bir edince, insanlar panik halinde aldıkları evleri, borçlarını ödeyebilmek için ederinin çok altında satmaya çalışmıştır. ancak talep olmayınca satış yapılamamış ve pekçok kişi iflas etmiştir.

    yani pekçok insan için abd rüyası 1 günde bitmiştir.
7318 entry daha
hesabın var mı? giriş yap