1 entry daha
  • i. kemalizmin ulusalcılığı ile milliyetçilik tamamen farklıdır. keza, kemalizmin ulusalcılığı ile 82 anayasası soslu atatürkçülük milliyetçiliği de karıştırılmamalıdır, farklı kavramlardır.

    ii. milliyetçilik bir ideolojidir, ulusalcılık kemalizmin altıokundan biridir.

    iii. milliyetçilik avrupa politik tarihinin neden-sonuç ilişkileri ve şartları üzerinde gelişmiş bir ideolojiyken, ulusalcılık diğer oklar gibi kemalizmin temelini oluşturan bilimsellik ve bağımsızlık kavramları ile bu toprakların şartları üzerinde yükselir.

    iv. milliyetçilik bir kan bağı üzerine kurulu iken, ulusalcılık "anayasal yurttaşlık" üzerine kuruludur. kemalizme göre türk ulusu "türkiye cumhuriyeti'ne kuran halka türk denir" şeklinde tanımlanmış olup, "türk ulusu = türk ırkı" değildir.

    v. milliyetçilik söz konusu ırkın üstünlüğünü temel hedef olarak gösterirken, ulusalcılık anti-emperyalist ruhla, tam bağımsızlığın her alanda -ekonomik, siyasi, askeri, kültürel vs.- korunması amacını taşır. hatta, bu amacın gerçekleştirilmesi için türk ulusu diğer mazlum halkların yanında yer de almalıdır.

    vi. milliyetçilik ideolojisine sahip olanlar ile ulusal bilince sahip olanlar arasındaki farklara bakmak da milliyetçilikle ulusalcılık arasındaki farkları anlamaya yardımcı olur. (bkz: uğur mumcu) (bkz: ahmet taner kışlalı)

    vii. daha bir çok farklılık olmakla birlikte burası ansiklopedi değildir. bu nedenle aşağıdaki kavramların "okunması ve öğrenilmesi" yerindedir.

    (bkz: kemalizm)
    (bkz: ulusalcılık)
    (bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)

    ve sözlükte olmasa da

    (bkz: cumhuriyet halk partisi 1935 büyük kurultayı parti programı)
    (bkz: medeni bilgiler kitabı)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap