689 entry daha
  • bozgun 1
    bozgun 2
    bozgun 3
    bozgun 4
    bozgun 5
    bozgun 6
    bozgun 7
    hasta diye kireclenip oldurulenler 1
    hasta diye kireclenip oldurulenler 2
    is isten gectikten sonra

    yukaridaki gorseller balkan harbi'nde yasanan olaylari gunlugune not tutmus bir alman subayindan bilgiler iceriyor. simdi ne alaka diyenler olacak balkan harbi ile bugunku turkiye ekonomisi arasinda. haklilar da belki bir yandan cunku egitimsizler, iliski kuramiyorlar. onlara gercekten kizmiyorum, bu olayi kisisel almadigimdan kizmiyorum, sadece uzuluyorum. kizdigim bir kesim var o kesim de ayni en az osmanli'nin kifayetsiz muhteris politikacilari gibi nasil koskoca bir imparatorlugu yikima goturdulerse, bugun de iste bunlar turkiye'yi yikima goturuyorlar. sorsan muhalif olduklari icin sucsuzlar ve sonuna kadar haklilar, cunku suc atilacak bir yer var nasil olsa. bu tipler turlu kiliklarda karsimiza cikiyorlar. fakat bir kismi var ki tamamen ise yaramaz ve abd'ye gitseler dahi oranin da ekonomisini bozacak kadar bos cuval insanlar. bunlara deginmekten artik gina geldi fakat bu insanlarin ifsasini bol bol yapacagiz. biz asil konumuza geri donelim.

    bazilari turkiye ekonomisi daha ne kadar kotu olabilir ki diye dusunuyorlar ve bu dusunce dolayisiyla da aksiyon almadan, ses cikarmadan oylece omurlerini dolduruyorlar. turkiye ekonomisi nereye kadar daha kotu gidebilir ben size soyleyeyim. mesela bugun suriye'nin kuzeyi ve irak'in kuzeyinde kurulan kurt devleti'ne karsi bir operasyon yapar turk ordusu ve ordu ayni yukaridaki ornekte oldugu gibi kifayetsizler tarafindan yonetilir, ulkenin hazinesi bostur askerin iasesi odenemez, cepheye erzak gitmez, silaha mermi gitmez, askerler de ellerindeki silahlari teroristlere satmaya baslar. bu neden olmasin ki? balkan savasi'nda olmus. bunu yasamisiz. tekrar neden olmasin? eger ekonominin dibi o noktaysa ve bu millet yasanan olaylardan ders almayip, oyle hala sultan, padisah, basbug, buyuk onder filan beklerse, askerlerinin dusmana kendi silahlarini sattigi bir duruma kadar varan kotu ekonomik sartlara neden tekrar dusmesin ulke? cok net soyluyorum, boyle giderse duser.

    bazi insanlar da cok rahatlar, aldiklari 3 kurus maasi dolara cevirip yatirim yaptiklarindan oturu kendilerine bir sey olmaz saniyorlar. o para eger yastiginiz altinda degilse emin olun anlami yok. ha keza altin. eger evde cil cil altin biriktirmiyorsaniz kese icinde anlami yok. zaten aldiginiz uc kurus maasi dolara altina yatirmakla da kendinizi kurtaramazsiniz. ulke ekonomisinin kotu olusu her seyi alir goturur, supurur yerinde yeller estirir. ha elinizde 100+ milyon dolar vardir o zaman bu isten karli bile cikabilirsiniz. zaten bu insanlar da bu yaziyi okumazlar onlar coktan aksiyonlarini almislardir bile. pandora papers konusu daha yeni iste ayyuka cikti.

    dolar 10 lira da olur 15 lira da olur 20 de olur, 50 lira da olur. fakat 100 lira olmaz. neden olmaz? o zaman iste ulkenin butun degerleri 10 kat ucuzlamis olacagindan yabancilar gelir her seyi alirlar. bugun maasiyla kirasini odeyebilen, ya da bir sekilde gecinen, ne bileyim 2000 liraya tayt alan filan insanlar (maasli calisan diyorum bakin) akp'ye oy verenlere "beter olsunlar" diyorlar ya, bunlardan daha salak insan az bulursunuz. evet anliyorum burada bir kizginlik ve genel olarak da bir tur "oh olsun" mantigi var fakat bu sekilde yaparak ciddi ciddi bir politik arguman olarak kullanilmasi herkes icin zararli bir durum. akp'ye oy verenler zaten maksimum fakirlesmis vaizyetteler. burada olan sey azdan az coktan cok gider mantiginca isliyor. bu arada elinde gercekten cok olan da daha fazla kazaniyor. bu isin en cok kaybedeni bugun beyaz yakan denen veya orta tabakanin ortasindaki insanlardir. bu arada her beyaz yaka orta tabaka oldugu anlamina da gelmiyor. turkiye'deki insanlar ne zaman uc kuruslariyla zengin rolleri kesmeyi birakirlar o zaman belki ulke duzelebilir. sebebi de su: bu insanlar iluzyon hayatlarindan uyanip aslinda durumun berbat oldugunu anlayip yapilmasi gerekenlerin yapilmasi icin aksiyon almalarina sebep olur "belki". ote yandan zaten akp'ye oy verenlerin tabani ne oldugundan haberleri dahi yok. bakin haberleri dahi yok diyorum. bilmiyorlar ne oldugunu.

    son zamanlarda ulke cari fazla veriyor aylik bazda. merak ettim baktim sebebi nedir diye. turkiye antep fistigi ithal ediyormus. bak simdi sacmaliga gel. antep fistigi adiyla mustesna bir urun. sadece antep civarinda yetisiyor. simdi ukalalar "pistachio ne onu bile bilmiyor" diyeceklerdir, iste bu ukala dumbelekleri yuzunden ekonomi boyle. emin olun boyle. olayi kisisellestiriyorlar, denen lafi anlamak gibi bir dertleri yok. amaclari egoistlik ve narsisist zihinlerini doyurmak sadece. bunun sebebi de aileleri cogu zaman. biz konumuza geri donelim. bu pistachio denen sey uyduruk dandirik bir fistik, evet tadi biraz bizim antep fistigina benziyor ama bunu eger otomobil analojisi ile anlatacak olursak, bizim antep fistigi porsche iken pistachio tata, suzuki filan. "ee hadi sadede gel" diyenler icin: biz antep fistigi satiyoruz, kendi antep fistigi ihtiyacimizi da bu dandik pistachio ile gideriyoruz. bu eger kaninizi dondurmuyorsa zaten bu ulke batar. hic ugrasmaya gerek yok.

    bu sadece antep fistigi ornegi, bu gibi aksiyonlar turkiye'nin ihrac ettigi ne varsa hepsi icin boyle. kalitelisini satiyoruz, dandigini aliyoruz. bu ulkenin topraklarinda yetisen kaliteli urunler avrupalinin karnina giriyor, bize de avrupa'da yetisen baska ulkelerde yetisen dandirik seyler geliyor, onlar da bizim karnimiza giriyor. hic dusundunuz mu? gercekten hic dusundunuz mu? intagramda hayvanin teki dandik bir sanayi tostu uzerine bir avuc antep fistigi dokuyor, onu satiyor, bugun gercek antep fistiginin kilosu 150 lira. bir avuc kiyilmis antep fistigi nereden baksaniz 10 lira eder tek basina. belki daha fazla hatta, bu nasil mumkun oluyor diye hic soruyor musunuz? bu fistik iste kilosu belki 50 liralik fistik iste.

    bunu alin butun bir sanayiye vs ne varsa integral edin. ondan sonra da kanallarda ekonomistler filan konusur, ihracat rakamlari artti, bilmem neler artti. sirketler kar yaziyor deli gibi borsa degerleri yerinde sayiyor ote yandan. ulkenin hazinesinin kasasi bos, bos! bir de bunun uzerine suriye'de savasa girecek turkiye abd ile karsi karsiya gelerek. bu konu gercekten misaki milli meselesi oldugu icin elestirim yok fakat orada cikacak bir rezillik turk ordusunun imajini zedelerken, ordunun da urkutuculugunum caydiriciligini olumsuz etkileyecektir.

    enflasyonun sebebi faizdir lafi artik tamamen anlamsiz bir inatlasmadan baska bir sey degil. yani bu boyle lafla 40 defa soylenince oldurulacak bir sey degil. istendigi kadar densin oyle degil. eger oyleyse zaten bugun faizler %18, indirin %3 yapin, %2 yapin yani, niye birer birer indiriyorsunuz ki. buna inanan insanlar da zaten benim gozumde dusmandan farki yok. dusman bu kadar zarar veremiyor turkiye'ye bugun ama boyle giderse verecek. emin olun verecek. cunku ekonomi her seydir! tekrar etmeye gerek yok. ekonomisi gucsuz bir ulke, fakir bir ulkedir, fakir bir ulke de gucsuz bir ulkedir. gucsuz bir ulke de egemen degildir. bu bu kadar net, bu kadar basit. bugun fakir bir aile dusunun, gecimlerini saglayamiyorlar, ne oluyor? onun bunun eline bakiyorlar degil mi? bu sefer o aile ozgur bir yasam mi suruyor? burada gercek ozgurluk var mi felsefe tartismasi yapmiyoruz. ben gunluk aksiyonlardan bahsediyorum. birinin eline bakan insan tuvalate giderken bile izin ister. is yerlerinde de boyle degil mi? hey maasli calisanlar, 20 bin 30 bin alanlar. bir gun gitmesenize ise. hadi gitmediniz, 2 gun gitmesenize. mazeretsiz sekilde 3 gun ise gitmeyen isci direkt olarak is akdi feshedilir. is kanunu boyle. isterse patron eder yani. para boyle bir seydir iste. ekonomi boyle bir seydir. bir ulke de eger kasasinda nakdi yoksa, neyse harb edecek? alin iste yukarida balkan harbi. daha da atarim yani notlarimdan. cepheye sahra yemekhaneleri kurulamadigindan asker harb etmeyi birakmis. neden? ac cunku! ac insan harb edebilir mi? ordu savasa giriyor, en arkadan erzak treni geliyor. kifayetsizlik budur iste. anlatabiliyor muyum? bugunun kifayetsizleri ne diyor?

    hic merak etmeyin hepsi devlet arsivlerine giriyor. bugun devlet islerin birakin resmi yazilari bilmem neleri, birinin masasina birakilacak bir pusulanin bile (blok not kagidina yazilmis bir sey) kaydi tutulur. bunlarin hepsi ortaya cikacak. bunlar ortaya ciktiginda da is kime kalacak? halka patlayacak tabii ki. sonucta siz sectiniz olacak. kimse kimseden oyle hukuki rovans ya da mahkeme yargilama beklemesin. boyle bir sey olmayacak. cunku daha once olmadi, bugun de olmayacak. ha o da iktidar degisirse. degismezse daha cok bedavaya calisir turk halki. bugun sadece mesafe meselesi, bir muhendis almanya'da 3000 euro cebine alabiliyorken, bu 3000 euro ile yasadigi refahi turkiye'deki muhendis yasayabiliyor mu? ha tam da "ben 20k maas aliyorum ehueeuhe" tayfasinin yeri. sen aliyorsun da o parayi kac kisi aliyor? o parayi nerede harciyorsun? nerede harcayacaksin? zaten git gide o maasin da anlami yok olacak da iste. gecenlerde bir hesap yaptim, lisans ogrencisiyken sadece aldigim burslar ile 2008-2009 yillari arasinda 2000-2500 lira gelirim vardi. ailemden 1000 lira aliyordum aylik, iki buyuk sanayi kurulusundan aldigim burs ve bir de basbakanlik bursu ile toplam 2000 liraya geliyordu. dolar o zamanlar 1.15 civariydi. 1750-2150 usd arasi bir para. bugun 2150 usd 19.350 lira yapiyor. evet sen 20k maas aliyorsun. herkes ayakta alkisliyor degil mi bu arkadaslari. daha ogrenciyken avrupa'yi geziyorduk, sosyal aktiviteler, konser vs hicbir sey eksik degildi. o zamanlar da iste ortalama bir ev istanbul'da 300-350 bin dolardi. ortalama diyorum bakin, orta gelir grubunun oturdugu, ev sahibi olarak oturdugu ev. audi a6 3.0 otomobil sifir fiyati 90 bin liraydi. oha neredeyse 100 bin olacak diyorduk.

    simdi bugunku "oh olsuncu" avanak saniyor ki daha kotu olmayacak. karsi cenahtaki avanak da saniyor ki turkiye dunyaya kafa tutuyor vs. nereden nerelere geldi ulke, daha boyle de gidecek iste. bunlari anlatirken "ben 20k aliyorum" insanlari gibi hava atmak icin demiyoruz. olaylar nereden nereye geldi onu anlatmak icin diyoruz. senin bugun hava attigin seylere daha biz calismadan sahiptik diyoruz. anlatmaya calisiyoruz, aksiyon alinmazsa diyoruz, kicindaki donu da alacaklar diyoruz. sen belki 100k maasla calisacaksin ama bir bakacaksin, bulgur aliyorsun marketten. ha bu arada ben bulgur cok severim, pirincten daha cok severim. bir de yanlis anlasilmasin, kimsenin ekonomik durumuyla alay etmiyoruz. demek istedigim sey cok basit. bir aile maksimum bir yere kadar fakirlesebilir. bu sefer fakirlesme sirasi gorece toplumsal stratigrafinin ust taraflarina bulasir. ayni karsinom gibi metastaz eder. edecek!

    baska bir ornek, bugun kar eden buyuk sirketleri var turkiye'nin hala fakat borsa degerleri yerinde sayiyor iste bu da ayni hikaye. sirket kazaniyor ama degeri artmiyor. anlatabiliyor muyum? ulke calisacak, kazanacak ama degeri artmayacak. sen et yiyorum sanacaksin halbuki sacma sapan bir sey yiyor olacaksin. ayni antep fistigi yedigini sandigin gibi. gida kalitesizligi kalitesiz yasami, kalitesiz yasam da omur kisaligini getiriyor. zaten az para kazanarak ya da alim gucu cinsinden dusuk duzey kazanarak, belki bir avrupali cocugun yasadigi seyleri 30 yasinda belki ancak tecrube edebilir haldeyken, kalkip bunla bir de hava atmak, sen nerenin gerizekalisisin acaba diye sorduruyor insana tabii ki. gunde minimum 8 saat calis, refahin dusuk olsun, mal mulk sahibi olama, yedigin ictigin kalitesiz olsun, parayi aldigin uyduruk bir arabaya ve valecilere bahsis olarak harca. hadi anadoludaki dayi cahil, sen de kendini onla kiyasliyorsun "ondan iyiyim" diyip vicdan rahatlatiyorsun. daha once de benzerini z kusagi icin dedim, kendisini anadoludaki cahil insanla kiyaslayip "ben superim yea, internet yea" dersen, bu cok kolay bir karsilasma oluyor ki. bugun turk gencinin rakibi abd gencligidir, avrupa gencligidir. bugun turk beyaz yakasinin rakibi, abd'li muhendistir, avrupali muhendistir. kendinizi kimle kiyaslarsaniz osudunuz, tartisma kabul etmez bu. iciniz rahat ediyorsa benim icin zaten sorun yok. fakat ben bunlari dile getirmezsem benligime ters aksiyon almis olurum. daha once de dedigim gibi turkiye benim sevgilim. ama bu sevgi oyle "fuze yaptik, dunya korksun, avrupa titresin" hamasetiyle degil. akilla sevmek, izanli sevmek. oyle gaza gelip orayi burayi fethetmiyoruz.

    dogalgaz yazisinda da dile getirdik. bugun turkiye parasizliktan dogu akdenizdeki haklarini savunamiyor. bu kimsenin mi icine oturmuyor yahu he? hicbirinizin mi midesi bulanmiyor bundan dolayi. dogu akdeniz'deki gaz rezervleri bugunku mali degeri ile 3-5 trilyon dolar civarinda. o da simdiki prospeksiyon ile. bu dogalgaz denen zikkim, hidrojenden onceki dunyanin enerji kaynagi olacak. hidrojen iyice yayginlasinca bu sefer dogazgaz pis denecek. nasil bugun petrol, komur pis dogalgaz iyi deniyorsa. fakat biz kendi hakkimizi savunamiyoruz, neden? paramiz yok! bu neye benziyor biliyor musunuz? iste yol parasi olmadigindan ise gidememek gibi bir sey. para kazanacaksin ama para kazanmak icin lazim olan minnacik para bile yok. ha ama nufusuna 3 bin kisinin kayitli oldugu bilmem ne kasabasinin burokratinin altina mercedes var. bu kafayla gitsin turkiye, girdigi harblerde cephede silahini satan askerlerin haberilerini cok okur gazetelerden. rahatsiz edici ama boyle bu. daha o noktada degiliz diye o nokta cok uzak saniliyor da balkan savasi'nda da aynisini diyorlardi.

    asker cephede ac, erzagi gelmemis, maasini alamiyor, ordu duzensiz, istanbul'da pasalarin esleri evlerine yer dosemesi yaptiriyorlar bilmem kac bin altina. bu ulke bunlari yasamis. bugun de yasiyor. aynisini! o yuzden girilen o savaslarda da bozguna ugrar, ugramaz sanmayin. bu dediklerim siyaset kaldirmaz. hic oyle tepkiyle gelmeyin bana. ben uyarma kabilinden bunlari yaziyorum. bunlar bizim tarihimizde var. nasil bu ulke kurtulus savasi ile ovunuyorsa, ustelik niye biz kurtulus savasi yaptik ya? ha neden yaptik? niye o duruma dustuk. niye simdi hala o duruma gelmeyi bekliyoruz. kurtulus savasi kazanmak bir ovunc kaynagi fakat, o savasa mecbur kalmayacak kadar guclu olmak degil oyle mi? illa evimize, yatak odamiza gelince mi anlayacagiz bu ingilizler, abdliler bilmem nereliler?

    ekonomik kriz basligina yazmaycagim dedigimde benimle dalga gecen beyinsizler, maasiyla hava atip ona buna fakir diyen gerizekalilar, ulke elden giderken hala ic siyaset ile sacma sapan tartismalar yapan akilsizlar, onu bilmem kim fonlamis, hayir fonlamamis filan gibi uyduruk gundemleri alevlendiren serefsizler. bunlarin hepsi iste ulkenin bugunku durumunda pay sahibi. siyasilere kizmiyorum, cunku onlari secen de halk. fakat bizim aslan kulyutmaz turk halki buyuk oyunu daima cozdugu icin chplisi ve akplisi ayirmadan soyluyorum, iki cenahin da rovansist saplantili zihinleri, tabii ki bugun kucuk meseleleri tartisacaklar. fakat butunleyici olarak konusanlarla iki taraf bir olup dalga gececek. valla kendileri bilirler. ulketi kurtarma niyetinde olan kendini gelistirmis kadrolar ile dalga gecerseniz, olan size olur. o insanlar coktan zaten avrupa ulkeleri ve abd bir suru teklifle istiyor. bir de "turkiye bir reaktor muhendisi kaybetti" tayfasi var. hakikaten igrenc ya. sen kimden oc aliyorsun. iste yazinin basinda anlattigim, bu ulkenin kifayetsiz muhteris ve hain yetistirme basarisi dunyanin baska ulkesinde yoktur. bu konularda birinciligi birakmayiz. kifayetsiz muhterisler ve hainler bu topraklarda kurulmus her turk devletinin yikimina sebep olmuslardir. tarih yaziyor bunlari iste. bu boyle de olmaya da devam edecek.

    turkiye ne zaman zengin olmayi zengin gorunmeye yegler, ne zaman rovansist siyaseti birakir ve calismaya baslar, ahlakini yukseltir iste o zaman belki dogru duzgun bir ulke haline gelebilir. halk yamuk olunca devlet de iste hazine arazisi tapusu dagitir daha sonra erki eline alinca da baslar yemeye ulkeyi. bu sefer kimsenin de cikaracak sesi kalmamistir cunku oylari satin almistir daha ne istiyordur. ulkesi icin can verir de sokaklari, sahilleri pislikten gecilmez. mesela en egitimlisi, en medenisi ve en zengini, kopek besler, kopegi sokaga pisler, onu orada birakir. ha kendin sicmissin sokaga ha baktigin kopek. goz goze gelirsin, sana bakar oyle utanmadan. gercekten o pisligi orada birakirken acaba kopegin mi tuvalet adabi yok yoksa senin mi? ha olur mu hic, sen kopek besleyen bir hayvanseversin, en medeni, en avrupali sensin. iste avrupaliligi de tanga bikini giymek sanan bir milletin medeniyetle imtihani boyle sinifta kaliyor tabii ki. gercekten insanca yasamanin, kendi arkadasindan 10 kat zengin olup ona caka satmak olmadigini anlarsa bu halk belki gun yuzu gorur. zenginlesmek istemiyor turk halki, ilginctir ama boyle, zengin gorundugu surece sorun yoktur onun icin. bir de kendi arkadasi yasayamasin ama kendisi yapabilsin, bunu istiyor. kiskanma, imrenme degil yasadigi duygu, direkt olarak haset.

    turk halki neden ingilizce konusamiyor? egitimsizlik yuzunden mi? oturur kendi ogrenirdi ya ne egitimi? ayni zengin gorunmeyi zengin olmaya tercih etmesi gibi aksan yapmayi da ingilizce konusmaya tercih ettigi icin konusamiyor turk halki ingilizce. ben hayatimda bu kadar balon bir insan yigini gormedim. agzini ege ege 100 kelime konusunca super ingilizce konustu diyen bir halk. ote yandan turk aksanli istersen postcolonial donemde ekolojiler konus 20 bin kelimeyle "bu muymus bunun da ingilizcesi" derler, kendisi hicbir sey anlamaz ama begenmez. bir fikra var, anadolunun bir koyunde ogretmen yok ogretmen ariyorlar. koyun de iste ihtiyarlari filan hicbirinin okuma yazmasi yok ama ogretmen sececekler. bir tane gercek ogretmen, bir de coban geliyor, bunlari sinav yapacak ihtiyarlar. ogretmene diyorlar, koyun yaz bakalim tahtaya, ogretmen koyun yaziyor. bu davarlar okuma yazma bilmedikleri icin birbirlerine bakiyorlar bu ne diye, sonra cobana geliyor sira, cobana diyorlar koyun yaz bakalim diye, coban da okuma yazma bilmiyor o da koyun resmi ciziyor. aha diyorlar, profesoru bulduk iste, tam benzetti helal olsun. ogretmen okuma yazma bilmeyen coban oluyor. bu fikralar oyle komiklik olsun diye uydurulmus seyler degil. bunlarin her biri bu topraklarda yuzbinlerce kez yasanmis kepazelikler.

    biri sadece 1881 tane basilan ataturk kitabi satar bilmem kac bin liraya, bu adami bir de savunurlar. otekisi dinle kuranla kandirir insanlari. bu insanlarin birbirinden farki yok iki taraf da ayni cinsi latif. birisi buyuk oyunu gorur, otekisi de buyuk oyunu gorenlerle dalga gecer cunku buyuk oyun numaralarini yemez aslan kulyutmaz. bu aralar bir de asi tantanasi cikti. turkiye'de insanlarin bircogu kimliksizdir. o yuzden basit kimlikler cok is gorur. bu asi karsiti olmak da olabilir, parti mensubu olmak da olabilir, mercedes sahabi olmak da olabilir. bu topraklarda insanin bireyin ismi yoktur. paranin ve gucun adi vardir, kullar da buna tapar. kadini da tapar erkegi de tapar. dunyanin baska hicbir yerinde universiteye koca bulmak icin giden kadin gormedim ben. bu turkiye'ye mahsus bir seydir. cunku dunya'da universite denen sey parali. burada bedava olunca iste simariklik yapiyor insanlar. "almanya'da da bedava" diyenler cikar. almanya'da universiteye gir de goreyim derim. almanya'da universite ogrencisi sayisi 3 milyon, nufusu 83 milyon. kisacasi almanlar kim universiteye gidecek seciyorlar. gimnazyuma gidemeyen zaten universiteye girmesi yasak. turkiye'de herkes universite mezunu. vicdanlariniza sesleniyorum kaciniz "universiteye gir de gerekirse is bulama, yeter ki gir" lafini duymadi? bizim ulke garip bir yerdir, universiteye gir de gerekirse issiz kal lafinin edildigi dunyadaki tek yerdir. egitim alman, kendini gelistirmen onemli degil, oyle gorunmen onemlidir. turkiye'de ne oldugun degil, nasil gorundugun onemlidir.

    bu ulkenin dogru is yapacak insanlari var. fakat turk halki bu insanlari iste pasif goruyor. egitimli insana karsi bir alerjisi var. kisacasi istemiyor ya iyi olmak turk halki gercekten istemiyor. cunku kendisine bir bakiyor, biliyor kendisinin ne oldugunu, ote yandan bir de kendini gelistirmis olana bakiyor. en azindan ulkenin bu berbat durumunda aralarinda ciddi fark yok fakat ulke ilerlerse kendisi gorece otekine gore daha az ilerleyecegini dusundugu icin istemiyor ulke ilerlesin. aradaki fark acilsin istemiyor. bu ayni sinava calisan ogrenci ile calismayan ogrenci arasindaki iliski gibi. sinav olsun istemiyor calismayan ogrenci. fakat bilmiyor ki bu ulke yikildigi zaman, ingiliz geldigi zaman o da bu iyileri sececek ve geri kalani kole yapacak. asil aradaki fark o zaman ortaya cikacak hem de cok daha beter haliyle. iste bu olmasin diye de bu sefer iste cani pahasina ulkeyi savunuyor. sirf rezalet ortaya cikmasin diye. turk halki boyle bir halk iste. teyfik neyzen demis, turk halki gariptir, ibne dersin kaldirmaz da sikersin aldirmaz diye. bu 100 yil once de boyleydi, bugun de boyle.

    bundan tek bir kurtulus yolu var, ozelestiri yapip, herkesin once kendisini duzeltmesi sonra da bu tur pislik insanlari sosyal alandan kapidisari etmesi. bu iki unsur yapildigi zaman toplum daha steril hale gelir, eger birey fakirligini kabul ederse buna cozum arar. ilk cozumlerden biri de ulkenin dogru duzgun, hukuka uygun ve demokratik sekilde yonetilmesi oldugunu gorecektir. bunu kim vadediyorsa onda sansini dener. sansi iyi degerlendiremedi mi otesini dener. fakat yalan ile dogruyu da ayirt edecek iste halk. ekonomi ucuyor dedikce tam aksi sekilde batti. ulkenin bazi projelerini senin sevmedigin parti yapiyor diye kotulemeyeceksin. o isler basarildiginda da butun mimari o parti demeyeceksin. bugun savas ucagi projesinde de, araba projesinde de terorist denen cocuklar calisiyor. devlet de bu nankorlugu yapmayacak. aselsan bugun odtu ogrencisi dolu. bundan 8 sene once odtuye yunan ile harbe girer gibi girdi bu devlet. cocuklarin kafasina gaz fisegi attilar. ne o turk polisi? helal olsun. buna sesini cikarmayan da suclu, o gaz fisegini kendi vatandasinin kafasina dogrultup ates eden de suclu. milgram deneyinin kobaylari gibi davranmanin anlami yok.

    bunlari etrafiniza anlatin, usanmadan anlatin, eger bu sekilde devam ederse bu ulke dagilir. bundan 1.5 sene once turkiye ile abd suriye'de savasabilir dedigimde beni cimere sikayet eden beyinsiz gibi olmayin. insanlari umutsuzluga surukluyormusum, bahanesi de bu. kafatasinin icinde beyin yerine cift cekilmis kiyma olan mahlukatlar iste bu ulkenin hesapta vatanseverleri. kifayetsiz muhteris dedigimiz insanlar bunlar iste. kisisel olarak bana saldirmaniz sizin hayatinizi iyi yapmaz, benim hayatimi da kotu yapmaz. o yuzden basit bir sey soyluyorum, eksiklik ne ise kabul edilecek, o eksiklik giderilmesi icin de aksiyon alinacak. bunun baska yolu yok. ne bir gun biri kapiyi calip da "sen osun, sen ozelsin, hosgeldin, seni bekliyorduk" boyle bir sey demeyecek yani ya da biri gelip de "seni ceo yaptik" demeyecek.
259 entry daha
hesabın var mı? giriş yap