820 entry daha
  • haberlerde gördüm. alman eski şansölyesi merkel veda ziyaretleri kapsamında erdoğan ile görüşmeye ve vedalaşmaya gelmiş. bu durumdan hareketle kendisine bir de biz veda edelim.

    2005'te almanya'da şansölye olarak göreve gelen ilk kadın siyasetçi.

    eski doğu almanya kökenli olan merkel, bir öğretmen ve protestan bir papazın kızıdır . fizikte doktora yaptı ve rol modeli, iki kez nobel ödülü'ne layık görülen tek kadın olan bilimsel öncü marie curie'ydi.

    kendi partisi muhafazakar hıristiyan demokratlar içindeki meslektaşları da dahil olmak üzere, zirveye ulaşma yolunda genellikle hafife alınmış merkel'in biyografi yazarı jacqueline boysen, merkel'in berlin duvarı'nın yıkılmasından sonra siyasi kariyerine başladığında , boşanmış ve çocuğu olmayan ve siyasi kariyerine yeni başlamış bir kişiyken, kendisinin o parti içinde tamamen uygunsuz görüldüğünü söylüyor. ancak merkel daha sonra almanya'nın ilk kadın hükümet başkanı ve dünyanın en güçlü ve etkili kadınlarından biri olmaya devam edecekti.

    bu kadın hali ile dünya siyasetinin önemli ve alfa karakterli kurnaz siyasetçilerinin çok sert ayak oyunları ile boğuşarak dünya siyasetinde deyim yerindeyse yoğruldu ve tecrübelendi.

    bu tecrübelerden bir kısmını hatırlayacak olursak, mesela eski italya başbakanı silvio berlusconi görünüşe göre çok önemli bir telefon görüşmesi yapıyor gibiydi ve merkel'i tüm kameraların önünde uzunca bekletmişti.

    eski abd başkanı bush ise yine başka bir uluslararası zirvede, masanın etrafında onlarca lider dururken merkel'e yönelip, merkel'in iznini almadan ona sürpriz bir masaj yapmıştı. ufak bir kaçamak gibi...

    2007 yılında, rus devlet başkanı putin merkel'in büyük köpeklerden korktuğunu çok iyi bildiği halde, irice bir köpeğini yine kameraların ve dünyanın gözü önünde merkel'in tam karşısına koymuş ve resmen psikolojisi ile oynamaya çalışmıştı. görsel

    tüm bunlarla boğuşarak, kurt erkek siyasetçilerin taktiklerini iyi öğrenmiş ve kendisini iyi eğitmiş olacak, 2017 g20 zirvesinde yine ayaküstü putin ile konuşurken, putin'in kendinden emin ve ısrarcı konuşması esnasında beden dilini kullanmayı öğrendigini gösteren ve küresel alfa erkek siyasetçi pişkinliğine ders verir eda ile gözlerini devirmesi efsane oldu.

    artık dünyada kendisinin küresel dünya aktörlerinin içinde en tehlikeli siyasetçilerden birisi haline geldiğini söyleyenler olduğu gibi, ülkesinde kadın haklarına önem vermediği ile ilgili de eleştirilen, almanya'nın kapılarını göçmenlere açtığı halde hem göçmen yanlıları hem de göçmen karşıtları tarafından tefe tutulan birisiydi merkel. herşeye rağmen tavırları ve siyaset arenasında verdiği resim ile genelde gülümsetmeyi beceriyordu. fransız yaşlı bir kadının, kendisini fransa cumhurbaşkanı macron'un karısı sandığı video halâ akıllardan çıkmamıştır sanırım.

    merkel'in 16 yıllık iktidarı 4 ayrı amerikan başkanını kapsadı. bu 16 yıl boyunca küresel diğer bir aktör olan ülkemiz türkiye'den ise karşısında iktidar olarak hep recep tayyip erdoğan vardı. göçmen krizi yardımını hararetle birlikte tartıştıkları sırada bir yandan erdoğan'ın kendisine verdiği ayna ile şaklabanlık yapıp diğer yandan poz veriyordu. görsel görsel

    kimi zamanda emine hanım'ın yanında oldukları halde birlikte samanyoluna romantik birer bakış atıyormuş gibi pozlar verdiler. görsel bize de bu miras kaldı. bakıp bakıp kahkaha atıyoruz.

    ağır küreselci politikaları ve o politikaların temsilcilerini sevmedim, sevemedim. ama yine de güle güle merkel. gidişin olsun, dönüşün olmasın.umarım yerine gelen seni aratmaz. eğlenceli kişiydin. bizim küresel reisimiz bir goodbye kiss ile hepimizin yerine öpsün seni.
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap