6 entry daha
  • sinir sisteminde bilgi iletimini saglayan uyarilabilir hucre.

    bugun kabul edilen noron kurami(bkz: neuron doctrine) ilk kez santiago ramon y cajal tarafindan ortaya atilmistir. bu kuramdan once sinir sisteminin birbirine bagli elemanlardan olusan bir ag (bkz: reticular theory) olduguna inaniliyordu.

    bu kurama gore noronlar anatomik ve fonksiyonel anlamda ayrik birimlerdir. her noron bir soma, bir akson ve dendritlerden olusur. bilgi iletimi dendritten aksona tek yonludur (bkz: dynamic polarization).

    noronlarin ayrik birimler oldugunu, aslinda retikuler kurami ortaya atancamillo golgi noronu boyayarak (bkz: cell staining) tespit etmis ama olcumun hatali oldugunu dusunmustur. golgi ve onun teknigini kullanarak noron kuramini ortaya atan cajal, 1906 da tip alaninda nobel odulunu paylasmis, bu iki onemli bilim adami omurlerinin sonuna kadar retikuler mi ayrik mi diye didisip durmuslardir.

    noron kurami hala gecerli olsa da yeni arastirmalar noronlarin o kadar da basit hucreler olmadigini gosterir. dendritlerin ve aksonun gorevinin sadece sinyal iletimi olmadigi, ayni zamanda gelen/giden sinyali isledikleri bulunmustur. bir cok noronun senkronize calistigi durumlar, retikuler kuramin cok da yanlis olmadigini gosterir. butun bunlar yetmez gibi bir de sahneye glia cikmistir ki olay iyice isin icinden cikilmaz bir hal almistir...
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap