197 entry daha
  • uzerindeki tartismalarin neden bu kadar yogun ve "cesitli" oldugunu anlayabilmek icin bir detaya dikkat etmek gerekir. o'nu övenin de, elestirenin de bu acidan bakmasi yararli olacaktir, izah edeyim:

    hz muhammed "sadece" bir peygamber degildi. o, peygamberlik kimliginin yaninda bir de "devlet adami" kimligi tasir. hatirlatmak gerekirse; hz muhammed bir de devlet kurmustur 20 yillik peygamberlik surecinde...

    bu nedenledir ki; ondan bahsederken karsimizda bir "peygamber muhammed", bir de "devlet adami muhammed" oldugunu unutmamamiz gerekir. sanirim bu iki onemli gorevi yerine getiren kisi tartisilirken hata burada yapiliyor. elestirenler, aslinda onun devlet adami kimligi uzerinden yaptiklari ve getirdigi duzeni tartisirken, savunanlar da peygamber kimligi uzerinden hareket ediyorlar.

    elbette hem peygamber, hem de devlet baskani olan birinin yaptiklari tartisilirken bu iki farkli gorevinin getirdigi farkli yorumlari dikkate almak, bunlari birbirinden ayri gorup degerlendirmek zordur. fakat, zor olsa da bu ayrimi yapmadan onun hakkinda konusmak, elestirmek veya savunmak malesef yetersiz kalacaktir.

    oysa muhammed'in kutsiyetine (peygamberligi) hakaret etmeden icraatlarini bir devlet baskanina yapilmasi gereken sekilde elestirmek mumkundur. yine, devlet baskanligi surecindeki icraatlarini dikkate alarak kutsiyetini on plana surmeden onu savunmak da ayni sekilde mumkun.

    isminin basina gelen sifat ne olursa olsun (peygamber veya devlet baskani), kendisinin de soyledigi gibi o da bir insandi. elbet hatalari vardi, yine kendisinin soyledigi gibi, olmamasi da mumkun degildi. savunanlar bu sekilde bakarlarsa belki daha saglikli cikarimlarda bulunabilirler.

    yine muhammed'in 1400 sene onceki icraatlarini donemin gerceklikleri (bugun normal kabul ettiklerimizle degil) icinde degerlendirmek, elestirenlerin de dikkat etmesi gereken bir olgu. hz muhammed, 1400 yil onceki "sosyal kurallar" uzerine hareket etmis, o donemin kurallarini devrimsel sekilde degistirmis, o doneme gore uygun gorduklerini yapmistir...

    bugun insanlarin "hak" olarak gordukleri ve "yanlis" diye nitelendirgi cogu kavramin sadece 100 yillik bir gecmisi varken, "neden muhammed o zamanlar bunlari yapiyordu" deyip gunumuz sartlarini ve "sosyal hayatini" onun devriyle kiyaslamaya kalkarsak yanlis yapariz.

    ister devlet adami olsun, ister peygamber olsun, bir insani degerlendirirken lutfen bugunu veya ondan yuzyillar sonrasini baz almayalim.
2632 entry daha
hesabın var mı? giriş yap