1 entry daha
  • oooooff of.... feridun fazıl tülbentçi, ortaokul yıllarımda gözümde yaşlarla okuduğum tarihsel-romanların/anlatıların yazarı. ilk okuduğum kitabı "tarihe şan veren türk"tür. "büyük türk zaferleri", "kahramanlar geçiyor" serisi (üstadın radyo konuşmalarının derlenmesinden oluşur), "barbaros hayrettin geliyor", "yavuz sultan selim ağlıyor" gibi kitapları hiç unutamam. üstadın kitapları genelde inkılap kitapevi tarafından basılmıştır.

    tülbentçi'nin anlatılarında -aklımda kaldığı kadarıyla söylüyorum- muhafazakar bir "eski güzel zamanlar" ya da "altın çağ" vurgusu vardır hep. güçlü bir milliyetçi tonla türk'ün meziyetleri, göz yaşartan kahramanlıkları vurgulanır. savaşlarda gösterilen başarıların altı özellikle çizilir. bazı savaş taktiklerine doğrudan referans verilerek, türk'ün zekası ve becerisi gözler önüne serilir.

    mesela hiç unutmam galiba "tarihe şan veren türk" kitabında "kaz kanadı taktiği"nden bahseder üstad. işte siz de bilirsiniz mutlaka: türkler kaçar gibi yapıyor, düşmanlar (bizanslılar, vb.) kovalıyor, ondan sonra arkadaki birlikler yandan gelip vuruyor ibiş bizanslıları, ablukaya alıyor vs vs... çok etkilenmiştim bundan. bir mahalle kavgasında -adana'dayım tabi o zaman- bunu arkadaşlara uygulayalım dedik, diğer çocuklar bizi yakaladı, ağzımızı gözümüzü kırdı... arkaya kaz kanadı şeklinde düşmanı saracak destek kuvvet koymamışız tabi, zaten 4-5 kişiyiz.. yedik dayağımızı bir güzel.

    feridun fazıl tülbentçi ismini duyduğumda gülümserim hep. bu arada üstadın kitaplarının kapakları da çok etkileyici gelirdi bana, bunu da belirtmiş olayım.

    çocukluk yıllarımdan bir başka edebi maestro için:

    (bkz: üzeyir gündüz)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap