2 entry daha
  • siemens bu yarışması kapsamında ve de sanırım 10. yıl şerefine iki de kitap çıkardı. bunlardan birincisi jean grundy fanelli'nin herkes için opera kitabı. kitabın ismi her ne kadar basit bir "opera kılavuzu" çağrışımı yapsa da aslında doğru düzgün bir bir "opera tarihi" kitabı. ve türkçe'deki en bilinen ve neredeyse tek kaynak olan ve eserlerin konu özetlerine ağırlık veren cevat memduh altar'ın çalışmasına göre epey ufuk açıcı ve ayrım çizgilerini daha derli toplu gösteriyor. bir de tabii faruk yener’in konu özetlerini verdiği 100 opera’sı var.

    rahat bir dille operanın kısa tarihini örneklerle anlatan fanelli, operanın tarihini ortaya çıkışından, ve operanın ilk öncüleri sayabileceğimiz türlerden başlayarak inceliyor. kitap operanın nasıl gelişip budaklandığını, tarihî, edebî ve teolojik olarak hangi kaynaklardan beslendiğini; müzik, dram, metin arasındaki ilişkiyi, seyirci tutumunu, sahnenin nasıl değiştiğini anlatıyor.

    kitabın bir başka özelliği de operayı oluşturan müzik formlarının biçimsel değişimini, bestecilere özgü farklılıkları incelemesi. kitabın sonunda ayrıca türkçe edisyona has olmak üzere opera konusunda bir kısa sözlük ve yeni başlayanlar için bir dinleme listesi de bulunuyor ki bize hazırlayanın eline sağlık demek düşüyor.

    ikinci kitap da yarışmanın on yıllık macerasını anlatan-kısa bir tarihçe. kitap, yarışmaya bugüne kadar katılanların tam listesi, yıl yıl yarışmada neler olduğu, yurt dışında çeşitli merkezlerde sanat yönetmenliği yapan jüri üyelerinin genç yarışmacılar ve türk operasıyla ilgili fikirleri gibi konulara yer veriyor.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap