236 entry daha
  • 14 ülke, 300 üniversite ve kuruluş, binlerce bilim insanı, mühendis ve teknisyen tarafından 25 yıldır üzerinde çalışılan tarihin gelmiş geçmiş en güçlü ve en büyük uzay teleskobu.

    nasa, avrupa uzay ajansı ve kanada uzay ajansı tarafından birlikte inşa edildi.

    18 aralık 2021 tarihinde uzaya gönderilmesi hedefleniyor. insanlığın ay'a ayak basmasından sonraki en büyük uzay görevi olduğu kabul ediliyor.

    kısa tarihi şu şekilde:

    -1996: ilk fikirler
    -2002: nasa tarafından ekibin toplanması
    -2004: inşanın başlangıcı
    -2005: fransa’nın güney amerika kıtasındaki topraklarında bulunan guyana uzay merkezi'nin fırlatma sahası olarak seçilmesi
    -2011: 18'li ayna tasarımının tamamlanması
    -2013: amerika’nın maryland eyaletinde, farklı yerlerden gelen diğer aksamlarının birleştirilmeye başlanması
    -2013: güneşliğin tasarlanması
    -2016: teleskobun tüm hassas aletlerinin çeşitli sıcaklık ve titreşim testlerine tabi tutulması
    -2017: houston’da kriyojenik testlerinin yapılması, ardından uzay ortamındaki operasyonlara hazır olduğundan emin olmak için sıkı testlere sokulduğu kaliforniya’daki space park’a getirilmesi
    -2021: kaliforniya'dan güney amerika'daki fırlatma noktasına gemi ile taşınması ve son hazırlıklara başlanması

    peki webb nereye gönderilecek?

    webb, hubble gibi dünya yörüngesinde değil güneş yörüngesinde dönecek. dünya'dan yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzakta olacak. böylece hem dünya’nın hem de ay’ın gölgelerinden uzak kalacak ve 7/24 bilim operasyonlarına hazır olacak.

    teknolojisi nasıl?

    webb’in ikonik ana aynası 18 parçadan oluşuyor ve 6.5 metre çapında. çok düşük ışık seviyelerini algılayabilen son derece hassas bir teleskop. bu yüzden çok ama çok uzaktaki gök cisimlerinden bile sinyaller alabilecek. hatta o kadar ki; dünya’dan ay’ın üzerinde bulunan bir yaban arısının ısı izini dahi tespit edebilecek kadar hassas.

    webb’i halihazırda kullanılan hubble ve spitzer uzay teleskoplarının geliştirilmiş bir kombinasyonu olarak düşünebilirsiniz. hubble’ın hassasiyeti ve çözünürlüğü ve spitzer’in kızılötesi evren görüşü.

    neler keşfedecek?

    webb 2022’de görevine başladığında yapacağı ilk işlerden biri cosmos-webb olarak adlandırılan yarım milyon galaksiyi taramak olacak. bu galaksiler üzerindeki karanlık madde dağılımını araştıracak. yani karanlık maddenin galaksilerin ve yıldızların evriminde nasıl bir rol üstlendiğini çok daha iyi anlayabileceğiz webb sayesinde.

    yıldızların doğumu, ölümü, gezegenlerin oluşumu, evrenin genişlemesi gibi henüz hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız konuları araştıracak.

    samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli karadeliği inceleyecek mesela. bunu yaparken yerdeki event horizon teleskobu ile güçlerini birleştirecek. hani şu ilk kara delik fotoğrafını çeken teleskoplar dizgesi vardı ya işte onlarla.

    webb faaliyete geçtiğinde kozmik tarihin tüm aşamaları hakkında bilgi toplayacak. öyle ki büyük patlamadan hemen sonra neler yaşandığını bile öğrenebileceğiz. 13.8 milyar yıl öncesine gideceğiz.

    webb kendi güneş sistemimize de bakacak tabii. gezegenlerin yüzeylerini ve atmosferlerini çok daha detaylı incelememize olanak sağlayacak. yaşamın kökenlerini araştıracak. belki de ilkel yaşam formları bulacak.

    bundan da önemlisi bilim insanlarının bugüne kadar keşfettiği ne kadar öte gezegen varsa bunların hepsini tarayacak ve belki de bunlardan birinde akıllı yaşam formlarına dair kanıtlar bulacak.

    kısacası, insanlık tarihindeki en büyük ve en önemli görevlerden birinin arifesindeyiz.

    ayrıntılı bilgi isteyenler için bir video linki bırakayım: james webb uzay teleskobu

    ayrıca şu linklerden de inceleyebilirsiniz:
    webb nasa
    webb official
1859 entry daha
hesabın var mı? giriş yap