24264 entry daha
  • bitcoin, kripto paralar ve teknik analizde pozitif korelasyon yanılgısı nedir? "ceteris paribus" ilkesi ne anlama gelir? iki sabit arasındaki ilişkiye bakarak geleceği tahmin edebilir miyim? doğru ilişkiler kurabilmek için nelere dikkat etmeliyim? bu entryde sizlere sık düşülen bu yanılgıyı ve kerameti kendinizde ya da herhangi birinde neden aramamanız gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

    para piyasalarında çeşitli patternler yakalayıp onlar üzerinden forecastlerde bulunmak elbette kıymetli. ekonomi tarihi boyunca analistler hep bunu yapmaya çalışmış, pariteleri değişkenlerle korele etmek için uğraşmışlardır.

    böylece ilişkileri bulan analist yönü doğru tayin edecektir. ancak burada dikkat edilmesi gereken ekonomide "ceteris paribus" olarak geçen "diğer değişkenlerin sabit kalması" gerekliliğini gözetmesi gerekir. örneğin hatırlayacaksınız, geçtiğimiz günlerin popüler konusu $dxy.

    geçtiğimiz yıllardaki dxy ile $btc fiyatı arasındaki ilişkiyi, bu gün yeniden, ilişkilendirmeye çalışırsak yani "dxy şu kadarken, #btc şu kadardı - #dxy şimdi yeniden bu kadar oldu, $btc'de bu kadar olacak." dersek;

    bu iki değişken arasında bir korelasyon denemesidir ve dxy ile btc'nin geçmişten günümüze "sayamayacağımız kadar çok diğer değişkenleri" sabit tutamayacağımıza, ya da bu değişkenlerin, sabitlerimiz üzerindeki tesirini hesaplayamayacağımıza göre,

    buradan "anlamlı bir sonuç" veya "hissedilir bir fark" çıkartmak yanlış ve hatalı bir önermedir. öyleyse değişkenler arasında bir ilişki kurarken ya da kurulmuş korelasyonları incelerken ilişkilendirilen sabitlerin dışında kalan "diğer değişkenlerin" de sabit olup olmadığını, hesaba dahil edilip edilmediğini sorgulamak ve anlamak zorundayız.

    iki değişken arasında pozitif bir korelasyon olması, yani; "x artarken, y'nin de arttığı" (ya da tersine -düşerken düştüğü-) iki değişkenin arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlamına gelmez. hemen bir örnekle pekiştirelim. almanya'da 2021 yılı havuç satışları ve gerçekleşen araba kazaları ile, 1960 yılı havuç satışları ve 1960 yılında gerçekleşen araba kazaları arasındaki ilişkiyi kurmak istersek, heyecanlı bir analist burada bir ilişki olduğunu çünkü havucun görme becerisi ve dolayısıyla trafik kazası arasında bir ilişki olduğunu söyleyebilir.

    hatta savını destekleyecek pozitif korelasyonlar da kurabilir. ancak durum gerçekte böyle midir? mesela 1960 senesindeki araba sayısı ile, 2021'de ki araç sayısı aynı mıdır? ya da ikaz ışıkları, trafik kuralları, süpermarketler? elbette değildir.

    öyleyse havuç ile trafik kazaları arasında pozitif bir korelasyon dâhi görsek, "ceteris paribus" ilkesini uygulayamacağımız için bu iki sabit arasındaki çıkarım ilişkisi bizler için yanıltıcıdır. kavramsal becerilerle kendimizi zenginleştirmek, veriler arasında doğru ilişkiler kurabilmek için gereklidir. umarım "ceteris paribus" ilkesi de sizi pozitif korelasyon yanılgısından koruyacaktır. ve ben bildim! diye ortalıkta gezinen arkadaşlara neyi bildin len pokemon? diye soracaksınızdır. teşekkürler.

    ***

    bitcoin ve kripto paralarda her traderin mutlaka bilmesi gereken çok önemli bir strateji olan trend kanalı nedir? trend kanalları nasıl bulunur ve nasıl para kazanabiliriz? konusunu şurada anlatmıştım (bkz: #129897732)
    çok önemli bir diğer strateji olan pullback'i de şurada anlatmıştım: (bkz: #128571640)
    altcoin tahtasına girerken dikkat edilmesi gerekenleri ve nasıl gireceğinizi burada (bkz: #127333698)
    hacim analizi çalışırken hemen herkesin düştüğü ortak yanlışı ve doğru hacim analizini şurada (bkz: #130021956)
    eğer araştırmayı seviyor ve ileri düzey analizler yapmak isterseniz de faydalı servisleri de burada (bkz: #126209478)

    ***

    bonus

    https://twitter.com/…nes/status/1459289943738621959
18112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap