34618 entry daha
  • tarihteki ünlü istihbaratçıların bazılarının direkten döndükleri olaylardan bir demet :

    - richard sorge almanların rusya'ya dalacağını neredeyse günü gününe raporlar. ancak stalin bunun hitler ile arasındaki anlaşmayı bozmaya yönelik bir komplo olduğunu düşünür. gelen raporun kenarına not yazarak cezalandırılmasını talep eder. ancak üstleri bir şekilde "aman efendim bir daha yapmaz öyle şeyler" diyerek cezalandırılmasını engeller. bu sayede hayatta kalan sorge daha sonraki hayati katkısı için : (bkz: #126257194)
    not : kendisi sonradan japonlara yakalanacak ve bu sefer direkten dönemeyecektir.

    - yine bir başka sscb casusu leopold trepper. avrupa'daki en büyük casusluk organizasyonlarından biri olan rote kapelle(red orchestra)'yı kurmuştur. sonrasında yakalanır. almanların planı bir süre ondan faydalanıp sonra işini bitirmektir. trepper bunu sezer. bir gün eczanenin önünden geçerken kalp ilacını yenilemesi gerektiğini söyler ki öncesinde de bir kaç kez kalbi kötü numarası yapmıştır. bakıcıları elimizde kalmasın diye buna izin verir. eczaneye girmesiyle arka kapıdan tüymesi bir olur. kaçmasa bir kaç haftası kalmıştır.

    - ünlü istihbaratçı kim philby. kendisi gençliğinde henüz gazeteci iken sovyet üstleri tarafından ispanya'ya gönderilir. amacı francisco franko'yu öldürmektir. gerçi buna hiç bir zaman fırsat bulamayacaktır ama bir gün oteli basılır. aslında hakkında casusluk suçlaması yoktur ama yerel polis şefi yabancılara sıcak bakmayan biridir. üstü başı aranacakken yanındaki şifreli talimatnameyi avucunun içinde tutmaktadır. eski bir numara yapar. kimliğinin olduğu cüzdanı sertçe yere doğru atar alın bakın der gibi. görevli polis yere eğilirken kağıdı yutar. görevli fark etmez. etseydi zaten bu satırları yazacağım bir kariyeri olmayacaktı :)

    - bir başka ünlü istihbaratçı dusko popov. aslında alman casusu gibi görünüp, ingililterey'e istihabarat sağlamaktaydı. ancak şoförü durumu far keder ve şantaj yapar. popov şoförün parayı alsa da konuşacağını anlar. parayı uşağı ile izbe bir yere yollar. uşak bıçağı şoföre takar. cesedi yok ederler. popov herkese "memlekete gitti, anacağını özlemiş" der. konu kapanır.
7041 entry daha
hesabın var mı? giriş yap