564 entry daha
  • tanım= yaklaşık on bes yildir gelişmekte olan vr ,mr ,ar akilli gözlük sistemleri içindeki geleceğin dünyası .( tabiki device olmadan sisteme girilir ama vr siz hic bir şekilde tam deneyim sağlanamaz. şöyle örnek vereyim çizgi filmi dışardan izlemek ve çizgi filmin icinde kahraman olmak gibi bir durum. )

    öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki tam tamına 6 yıllık oculus kullanıcısıyim.ilk oculus sistemleri ile tanışmam samsung gear vr gozluklerin samsung cep telefonuma bağlanması ve oculus şekilde işletim sistemine girmem ile başladı. bundan üç sene önce oculus quest ile bir yıl öncede oculus quest 2 ile tanıştım. şu anda office ortamım ,telefonum dahil olmak üzere tüm device portalimi sisteme taşıdım ve oculus ile çalışıyorum.

    https://youtu.be/5_bvkbg1zco

    oculus developer mode araciligi ile kendi evreninizi bile yaratıp evinizi modellediginiz bir dünya oculus. sinema ,tiyatro ,spor salonu ,bowling , fitness,görüşmek istediğiniz arkadaşınız ( eğer karşı tarafta da device *varsa) gayet rahat sanki yaninizdaymis gibi teletransport yöntemi gibi karşınıza getiriyor.icerigindeki programlari satın alabiliyor ,dilerseniz bu new york times ta yürüyüş dahil yapabiliyorsunuz.

    türkiye de oculus quest sistemlerinin taninmama nedeni *cok basit ve bunun hakkını veremeyen sistemlerin yanlış pazarlama ile içeriye sokulmasidir . hiç bir iş görmeyen ufak kutuların vr gozlugu gibi lanse edildiğine şahit olduk hep beraber.( çin mali bim de satılan vr box denilen çöpler ,bu sistemlerin oculus işletim sistemi ile uzaktan yakından alakası yoktur.) playstation eski modellerinin de *türkiye de aşırı derecede popüler olması ve bilgisayar oyunları ile beyin uyusturmaca sağladıkları ve eski devicelari son teknoloji gibi pompladiklari * için bu sistemlerden insanlar bilinçli veya bilinçsiz uzak bırakıldı.( bu durumu bu portal* da bile yaşadım ,öylesine saçma durumlar var ki toplama bilgisayar entry'si #113783847 altına artık bu sistemler tarih oluyor gözlük dünyası var dediğimde linç edildim. #113784245 )
    " kaç defa ossurulur challege" yapan ve sacmalayan sözde fenomen * youtuberlar da ,oyun dünyası bilgini olduğunu iddea eden türk twitch yayıncıları da , en baba teknoloji videolarında bile tanıtım ve kutu açma videoları dışında vr,ar ve mr teknolojisi tanıtım ve lansman göremedi.bir de sürekli gelişmekte olan bir sektör olduğundan pc ile bağlantı zorunluluğu bile artık eskidi . şahsen ben oculus quest 2 (all in one ) kullanıcısıyim ve airlink ile steamvr ,sidequest programlarını pc ile bağlantı kurmadan oculus sisteminden bağımsız olarak kullanabiliyorum.

    piyasa da bazı youtuber kardeşlerimizin gerek ovmek ,gerek yermek amacı ile yaptığı bir çok video'yu izledim ve yine üzülerek söylemek istiyorum ki bu konuyu deneyimleyerek yapan tek türk barış özcan* ve malesef bunun dışında hiç bir youtube içerik üreticisine rastlamadim.

    https://youtu.be/5l-lrcg4tty
    https://youtu.be/kbdeojkat9c

    mesut diye bir beyefendi'nin bu hususta videosuna https://youtu.be/xipkf4bob2w denk gelip cidden şaşırdım söylediklerin bir kısmına katılıyorum fakat quest sistem deneyimi olmadığı o kadar belli ki yeni sistemler değil de üç yıl öncesinin sistemlerini kulaktan dolma bir şekilde açıklıyor.bu arada mesut bey'in linkini bıraktığım videosunda söylediği gibi ayaklarınızı çalıştıramazsiniz söylemi tamamen yanlıştır ,oculus quest all in one ile ayak ve yürüyüş tanıma güncellemesi ve gerçek zamanlı tam görüntü dahil mevcut oldu.
    bu hususta genelde yabancıların videolarından yararlanıp yeni guncellemeleri onlar üzerinden takip ediyorum ve cidden gördüğüm kadarıyla bu konuda ciddi bilgili türk bir kişi bile mevcut değil.
    bu alanda en çok takip ettiğim yabancı youtuber = caschary a dan z ye tüm device ile ilgili güncellemeleri inceliyor.
    https://youtube.com/c/caschary

    metaverse evreni özellikle türk basının da lanse edildiği gibi yeni bir evren degildir. gelişmekte olan ve yaklaşık on beş yıla yakın bir süreçtir kişilerin üzerinde çalıştığı bir surumdur. bu dönemde bu evrenin kripto paralar ile ufak ticaretler yapan genç nesilin dikkatini başka yöne çekmek için kullanıldığını düşünüyorum . bu sayede kripto para piyasasında gençlerin cebine üç beş lira para kazandırma ihtimali olan meme token *dediğimiz büyük babaların* asalak ( sadece kendi şirketlerine kazandıran ve size surekli kayıp yaşatan) kripto para değerlerinin hacmini sömüren shiba tarzı coinleri yok etme ve parayı piyasaya bölme çalışması yaptılar.*bunun içinde kılıf olarak web 3 ( metaverse) çalışmasını ısıtıp ( 15 yıldır hatta daha uzun süredir) sundular.yedik mi tabiki yedik. eğer kripto para dünyasını yakından takip ediyorsanız bilirsiniz ki shiba inu token all time high seviyeleri görürken metaverse tokenlari servis edilip piyasa da pohpohlandi. yeni nesli manipülasyon taktikleri gerçekten şairane.

    fakat şunu atladılar ,biz türkler olarak kripto parayı en çok kullanan ülkelerden biriyiz ama aç durumdayız ,kimse şu dönem nano teknoloji ürünü ( ay ne güzel whitepaper ,süper bir teknoloji geleceğin dünyası) diye kripto para yatırımı yapmıyor.o kadar ekonomik şartlarımız zor durumda ki sürekli olarak kolay yoldan zengin olmayı düşlüyoruz.bir shit coin ve en bol sıfırlı olanı bizim için en mantıkli olanı ve artık yöntemlerin sonundayiz. farkındaysanız son 2 yilda aynen doksanlı yıllar vj,dj ( tv radyo ) furyası gibi kripto uzmanları ve kripto borsa yapıcıları türedi.bir yol arıyor ama bunlar tarafından dolandirilmayi da kendimize uygun görüyoruz.

    nereye geleceğim ; bize metaverse coinleri pompalamaya çalışan üst akıl bu açlığın farkında bile değil. yani bizim gibi toplumlarda bu teknoloji harikaları yeniymis gibi ısıtılıp sunulsa dahil modası kolay geçen yatırım alanları olur.( kripto para dünyası için konuşuyorum ki şimdide günde en az 50 tane meta coini konuşturuyorlar içlerinde tabiki ileriye yönelik sağlam kazandiracaklar var ve var olacaktır. )

    meta dünyasına biz toplum olarak hazır mıyız ,hayır. ancak kripto para *ile giriş yapılarak tanitim başarılı mı belki evet.

    metaverse'e neden hazır değiliz ?

    1/ bu dünya ya hazır olmamamizin nedeni teknoloji için de yeniyi araştırmaya kapalı olmamız.

    2/ kuşak z den daha çok kuşak z ebeveynleri'nin türkiye de teknoloji ile alakası malesef çocuk oyalama ,hayatını deşifre edip hava atma, ınstagram da fotoğraf bakma seviyesinde. örnek vereyim kuzenime oculus diyorum deli kız bana ben zuckerberg karşıtıyim diyor ama ınstagram portalı'nin kime ait olduğundan haberi bile yok.
    3/ çok ilginç bir şekilde zamanınin babalarınin analarının`:hepsi değil ama bir önceki neslin insanlarının geneli malesef` internete baktığı gibi herşeyi oyun sanarak çocukları özellikle gelişmelere uzak büyütüyoruz.
    4/ oculus quest'ten örnek verirsem bu device yurt dışında özellikle amerika da marketlerde satılan bir " handy" biz bunları dolar üzerinden satın aldığımızdan onlar 400tl ( kendi paralarına göre) biz 400 dolar artı vergiler`türk lirası ve vergiler ile yaklaşık karşılığı 5800 gibi bir fiyata geliyor` ile satın alabiliyoruz.

    5/ her türlü teknolojik alet biz de çocuklara yönelik oyun oynama cihazı atfediliyor oysa oculus 13 yaş altına yasaktır ve sanıldığı gibi bir oyun oynama aracı değil kendi sanal ofisinizi dahil yonetebileceginiz bir iş ,business alani haline dönüştürulebilir.

    6/ yine de bu kadar umutsuzluğa ragmen kripto babalarına* teşekkür etmek gerek manipülasyon bile olsa bilgi yine bilgidir.

    7/ yeni çıkan meta temalı kripto para jetonlarina bir eleştirim yok arkadaşlar.( özelden gelip saçma sapan yazdıklarımı okumadan değerlendirmeye giren bazı insanlar olmuş ,ben burada metaverse eleştirisi yapmadım ,metaverse geleceğin dünyası ve para birimleri de buna bağlı gelişecek fakat bilmediğiniz bir dünyanın para birimine yatırım yapıyorsunuz ( bu dünya'yi ve olguyu daha iyi tanımanız açısından bir bilgilendirme benimkisi ) para biriminde uzun vadede degerlenmesini beklemek istiyorsanız er geç kazandıracaktır saygım sonsuz fakat yatırım yaparken bunu eğrisi doğrusu ile araştırmanız tavsiyemdir.) siz bu coinlere yatırım yaptığınız da meta evrenine yatırım yapmış olmuyor meta evreni'nin içinde var olacağını size vaadeden oyun coinlerine yatırım yapıyorsunuz.bu konuda kendi arastirmanizi bilinçli bir şekilde yapıp ileriye dönük yatiriminizi nasıl bir alana yaptığınıza kendi mantiginizla karar vermelisiniz.

    8/ özelden device soran arkadaşlar olmuş " oculus meta( yeni adı) quest 2 kullanıcısıyim.

    9 / özelden gelip insanlar alışacak zamanı var* diyen okumaktan yoksun yazar = senin ülken bu sistemlere alışık değil veya sen bunu alt coin piyasasi** veya barış özcan
    metaverse videosu ile öğrendin diye her toplum veya her şahıs bu sistemleri yeni öğrenmedi.bu şekilde zamanla alisilacak ( eskiden cd varmış ta ,zamanla adapte olunurmuş ta efendim milletin kafası karisirmis ta *) kafasında olan cahil, cuheyla ile uğraşmak istemiyorum. *amerika da oculus rift ,oculus go , oculus ( meta quest 2) marketlerde satılıyor ve bir çok yabanci ülke zaten adapte durumda ,ben türkiye de neden cihaz lansmanlari yapılamadı ,coin camiası son altı ayda nasıl manipülasyona maruz kaldı ,neden teknoloji bizden bilinçli veya bilinçsiz uzaklaştırıldı bunu anlattım.*

    10 / vr devicelar baş agrisi ,bulantı ,kusma yapıyor ( bu konuda özel bir rahatsızlık var ise zaten bu cihazları kullanamazsınız ,kullanmanız önerilmez) eleştirileri var oculus quest' in ilk sürümünde bu sıkıntıyı ben de yaşadım ,oculus ( meta ) quest 2 bu konuda hem çok hafif hem de baş ağrısı yapmayacak sekilde dizayn edilmiş bir device. ayrıca göz rahatsızlığıniz var ise gözünüze göre bakış açınızi dahil ayarlıyor. 4 saatten fazla günde tv dahil izlense zaten bir cihaza bağlı kalmanız sıkıntılı bir durumdur.
    11/ marc zuckerberg eleştirisi yapan yazar arkadaşlarımız olmuş ; ortamı tekellestirdigini elestirmisler ,ben kendi şahsıma quest kullanicisi olduğum için oculus meta quest 2 gözlemlerimi yazdım arkadaşlar , hp vive , playstation vr ,hololens microsoft( artırılmış gerçeklik gözlüğü bu ) gibi markalarında " all in one " ( pc ye bağımlı olmadan kullanacağınız vr gozlukleri mevcut.

    edit= eleştiri cevaplari ve sorularınızın yanıtları.debe için teşekkürler

    bir öğretmen arkadaşımızın ricası ; #130177455
592 entry daha
hesabın var mı? giriş yap