34745 entry daha
  • internet tarihinde bazı çağ atlatan olaylar.

    1- 'internetin doğuşu' arpanet 29 ekim 1969

    açılımı the advanced research projects agency network olan, ve temelde iki bilgisayarın telefon kablosu ile iletişim kurmasını sağlamış sistem. temelinde amerika birleşik devletleri savunma bakanlığı ile üniversiteler arası bilgi akışı sağlanmak istenmiş. internetin ilk mesajı ise biraz trajikomik, stanford üniversitesine gönderilen (gönderilmeye çalışılan) ilk mesaj bir "l" harfi, sonra ise bir "o" harfi. bu ikisi gittikten sonra sistem bir bug yüzünden çöküyor, gönderilmek istenen mesaj ise "login" :)

    2- ilk spam maili atılıyor 1978

    mayıs 1978'de gary thuerk, yüzlerce arpanet kullanıcısına şirketinin yeni bir ürünüyle ilgili spam mailleri atmaya başlar. şirketi bu mailler sayesinde milyonlarca dolar kazanır, fakat anında "şikayetler" gelmeye başlar. daha sonra bir röportajda "ben bunu e-ticaret olarak görüyorum" der.

    3- alan adları (domain names) doğuyor 1985

    1985'te, daha sonradan internetin tanrısı olarak adlandırılacak olan jon postel, dünyaya ilk top-level domain nameleri (.com, .org, .gov, .edu, and .mil) tanıttı. bir bilgisayar bilimci olan bu abimiz, domain name system (dns)'in yaratıcısıdır.

    4- ilk .com doğuyor 15 mart 1985

    symbolics şirketi tarafından registerlanan ilk .com domaini, kısaca ilk .com'a sahip websitesi symbolics.com. 1 sene sonra hp, ıbm ve 2 sene sonra apple'da .com'lu domain adresi alıyorlar. bugün 150 milyondan fazla .com'lu domain adresi bulunmakta.

    5- photoshop doğuyor 1990

    adobe şirketi tarafından resimler üzerinde manipülasyon yapmaya yarayan yazılım. şu an selfie çektiğinizde fotoğrafın otomatik renk ayarlaması vs. kısaca "güzelleşmesi" photoshop üzerinde 40 yıldır yapılan çalışmalarla mümkün olmuştur.

    6- www (world wide web) ve ilk websitesi doğuyor 1991

    bilgisayar bilimci tim berners-lee, insanların daha iyi bir şekilde veri paylaşabilmesi için yarattığı sistem. 3 temel teknoloji url - html - http tanıtan bu abimiz, şu an dünyanın yaşam kaynağı olan websitelerinin ve temelinde yatan mantığın yaratıcısı. ilk websitesi o gün yazıldığı haliyle hala durmaktadır https://web.archive.org/…ertext/www/theproject.html

    7- ilk webcam'in aslında kahve makinesinin dolu mu boş mu olduğunu kontrol etmek için ortaya çıkması 1991

    cambridge üniversitesindeki birkaç araştırmacı, kahve makinesinin dolu mu boş mu olduğunu herkesin ortak bir şekilde istediği yerden kontrol edebilmesi için makinenin karşısına bir kamera yerleştirir. yazdıkları bir yazılım, dakikada 3 tane 128x128 grayscale resimleri oluşturulan server'a yüklemeyi başarır, ve dünyanın ilk "yayın"ı yapılmış olur. 1993 yılında bu kahve makinesi kendi websitesine sahip olur ve 1998 yılında 2 milyondan fazla kişi websitesini ziyaret etmiştir :) kahve makinesi daha sonra açık artırma ile $4700'a satılır.

    8- ilk tarayıcı doğuyor- mosaic 1993

    marc andreessen ve eric bina tarafından yaratılan ilk web tarayıcısı. bu kadar popüler hale gelme sebebi ise, o zaman resimleri ve videoları websitelerine gömülü şekilde izlemek neredeyse imkansızdı, mosaic ise bu işi oldukça kolaylaştırıyordu.

    9- yahoo doğuyor 1994

    elektrik mühendisliği öğrencileri jerry yang ve david filo, insanların internette daha rahat gezinmelerini sağlamak amacıyla kurduğu websitesi. ilk adı “jerry and david’s guide to the world wide web” 2 ay sonra adını yahoo (yet another hierarchically organized oracle) yaparlar. yahoo'nun amacı, kategorilere ayrılmış websitelerini göstermek. 1998 yılında, yahoo'nun sadece 1 gündeki ziyaretçi sayısı 200 milyondu.

    10- amazon doğuyor1995

    jeff bezos'un kurduğu, ilk başta kitap satışı yapan websitesi. şu fotoğraf çekilirken acaba bir gün dünyanın en zengin insanı olacağını biliyor muydu.

    11- ilk açık artırma e-bay'in doğuşu 1995

    amazon'un çıkışından sadece 2 ay sonra, auctionweb (şimdiki adı e-bay) kurulur. açık artırmayla satılan ilk ürün ise bozuk bir lazer.

    12- ilk 'date' sitesi 1995

    match.com, domain ismi de harika olan bu websitesi tinder'ın atasıdır.

    13- hotmail doğuyor 1996

    ilk web tabanlı mail servisi, microsoft 1997'de 400 milyon dolara satın alıyor. 2010'da ismi outlook oluyor ve 450 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunmakta.

    14- wi-fi doğuyor1997

    basitçe radyo sinyallerini kullanarak veri akışı sağlamaya yarayan bu sistem, aslında apple'ın 1999 yılında ibook laptoplarında kullanmasıyla patlıyor.

    15- napster 1999

    shawn fanning ve sean parker tarafından kurulan site, internet ortamında peer-to-peer şekilde dosya paylaşımını (çoğunlukla müzik dosyaları) ücretsiz paylaşmaya yarıyordu. yüzlerce telif davasından sonra maalesef çöktüler. spotify'ın atasıdır.

    16- wikipedia 2001

    çok da açıklamaya gerek yok :).

    17- facebook 2004

    ilk adı thefacebook olan site, sadece harvard öğrencilerinin kullanabilmesi için yapılsa da daha sonra dünyanın en büyük sosyal medyası haline geldi.

    18- ilk tweet 2006

    twitter'ın yaratıcısı jack dorsey, mart 2006'da ilk tweet'i attı: just setting up my twttr bu arada bu tweet yaklaşık 3 milyon dolara satılmış https://v.cent.co/tweet/20?s=u_o

    19- netflıx 2007

    20- ilk iphone 2007

    21- ınstagram 2010
6881 entry daha
hesabın var mı? giriş yap