9 entry daha
  • anadolu ve dolayısıyla anadolu'da yaşayan bizler için dönüm noktası niteliğindeki olay.

    buna karşın devletin ders kitaplarında bahsedildiğinden bile emin değilim. oysa bu olayın etrafından, şimdiki ucube anlayışı doğurmuş tarih yazımına kıyasla, en azından ayakları yere basan, bir kimlik ve geçmiş inşa edilebilirdi. buraya en ince ayrıntısına kadar düşündüğüm şeyleri yazmak ve iddiamın altını doldurmak isterdim ama insanlarla uğraşmak istemiyorum; aklının hür olduğuna inanan yazar, ve tartışırız.

    tabi bir şeyler söyleyeceğim. misal ben olsam, defalarca çekilmiş ve kalitesi gitgide düşen tarihi filmlerin popüler elementleri olan çanakkale, fatih sultan mehmet, malazgirit vb. hamaset pompası temalar yerine bu olayı filme alırdım. alışılagelmiş olduğu üzere bizans tarafını salak salak karikatürize etmezdim; akıl ve insaniyet yolu neyi gösteriyorsa, karakterlere özelliklerini o şekilde dağıtırdım (zaten kim aptal, kim şerefsiz, kim haysiyetli aşağı yukarı belli). sonra bu malum olay esnasındaki kanı, vahşeti, yağmayı, ali cengiz oyunlarını ve halkın işin neresinde olduğunu çıplak bir şekilde gözler önüne sererdim; sererdim ki, aptal komşularımız kimin neden galip geldiğini ve neyin neden olduğunu; cici halkımız da her şeyin öyle "biz ve onlar"dan ibaret olmadığını, tarihin bir nehir, bizim de sadece nehirdeki balıklar olduğumuzu, nehir nereye giderse bizim de oraya gittiğimizi anlasınlar.

    öyle salak bir tarih anlayışımız var ki, sanırsınız sıfır toplamlı oyun. herkes birbirinin üzerinden geçiyor, bir güç diğerini yenince yenilen taraf tüm insanları ve kültürüyle buhar oluyor; kazanınca "çok zor koşullara rağmen ha!" iken kaybedince "kol bozuktu" kıvamı alıyor ve benzeri sürüsüyle eziklik... değerli hissetmek için bu ucuzluklara ihtiyacımız yok. alın işte, bir önceki paragrafta güçlü ve fayda getirecek propandanın nasıl yapılabileceğini anlattım. osmanlı bizans'ın, türkiye cumhuriyeti de osmanlının ardılıdır. ancak akıllı insanlar anlar; kendisine -tarihin akışından gelen haksız sebeplerle- yabancı görünmüş bir kültürü sahiplenebilen ve onun üzerinden bir fikir inşa etmeye muktedir olabilen iktidarın ne denli güçlü olabileceğini.

    neo-osmanlıcılık veyahut atatürkçülük oynamak isteyen arkadaşlara açık çağrım: güçlü bir devlet olmak istiyorsunuz madem, 1453 ile değil 1204 ile beyin yıkayın! türklerin, şu veya bu şekilde, kötü gösterildiği eserlere kin kusuyorsunuz; sizin dirilişler yatışlar kalkışlar da dışarıdaki insanlar için aynı mahiyette değil midir? toplumumuzun ve komşularımızın ergenimsi öfke nöbetlerine değil aklı selime ihtiyacı var...
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap