3 entry daha
  • glaxosmithkline tarafından üretilen, covid-19'a karşı kullanım için tasarlanmış nötralize edici antikor ilaçtır. molnupiravir ve paxlovid'in ardından hastahaneye yatış ve ölümleri %79 azalttığı datası ile duyurulmuştur. bu detay için "ilacın etkisi erken tedavide ortaya çıkıyormuş" diye ekleme yapalım. bu ilaç acil kullanım izniyle bir süredir piyasadaydı.

    özellikle:

    - covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan veya
    -covid-19 nedeniyle oksijen tedavisine ihtiyaç duyan veya
    -covid-19 nedeniyle temel oksijen akış hızında bir artışa ihtiyaç duyanlar (altta yatan covid-19 ile ilişkili olmayan komorbidite nedeniyle kronik oksijen tedavisi görenlerde) kullanımına izin verilmiyor.

    daha önceleri japonya ve ingiltere'nin onayladığı ilaç için bu gün itibariyle yayınlanan bilgiye göre omicron varyantının tüm formlarında ve diğer 37 ayrı mutasyonda etkili olduğu haberi geldi. bu haberler halâ erken safhada gelen haberler ve rakamların değişkenlik göstermesi de çok kuvvetle muhtemel. üstelik, omicron ile ilgili ön bilgilerin tamamında yer alan husus varyantın hafif hastalık ile ilişkilendiği ve henüz herhangi bir mortalite tablosu göstermediği.

    iyi olan şey ise, ilaç devi firnaların sonu belli olmayan bir gayya kuyusu haline gelmiş aşı bilinmezinde inat etmeyi bırakıp, hasta olmuşları iyileştirmeye yönelik ilaç tedavilerinin çözümlerini aramaya başlamış olmaları.

    yine çok önemli başka bir datayı sotrovimab, kendi internet sitesinde şu şekilde belirtiyor:

    -covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda sotrovimab ile tedavinin faydası gözlemlenmemiştir. sars-cov-2 monoklonal antikorları, yüksek akışlı oksijen veya mekanik ventilasyon gerektiren covid-19'lu hastanede yatan hastalara uygulandığında daha kötü klinik sonuçlarla ilişkilendirilebilir.

    bu şu demek oluyor : hastalığın ciğerlere inmiş ve zatürre geliştirmiş formunda bir etkisi yok. bu bilgi bize molnupiravir'de duyduğumuz sonucu hatırlatıyor. hastalık grip formunda ilerliyor ve erken teşhis aşamasında bulunuyor ise, sotrovimab kullanılabilir. burada önemli olan husus şu ; sotrovimab ağır covid gecirmesi muhtemel vakaları ne ölçüde önlüyor? çünkü her covid-19 hastası hastalığı ağır geçirmiyor. hastalığı ağır geçiren yüzdelik dilim zaten çok fazla değil. bu açıdan verilen etkinlik oranları çok da aydınlatıcı olmaz.

    yan etki konusunda ise veriler şu şekilde :

    sotrovimab ile tedavi edilen hastaların %2'sinde ve plasebo ile %1'inde aşırı duyarlılık advers reaksiyonları gözlenmiş.

    sotrovimab tedavi grubunda gözlenen en yaygın tedaviyle ortaya çıkan yan etkiler, tümü derece 1 (hafif) veya derece 2 (orta) olan döküntü (%1) ve ishal (%2) imiş. plaseboya kıyasla sotrovimab ile daha yüksek oranda tedaviyle ortaya çıkan başka hiçbir advers olay bildirilmemiş.

    hamilelerde ise hastalığın anne ve fetüse verebileceği riske bakarak sotrovimab kullanılması önerilmiş.

    merak edenler için 868 hasta kişi üzerinde denenen faz çalışmaları sonuçları burada.

    birleşik krallık kullanım onayı ile ilgili makaleye ise buradan erişebilirsiniz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap