32 entry daha
  • tarihin bu topraklarda hakikaten gereğinden fazla tekerrür ettiğini gösteren olaydır.

    tarih: 3 mart 1924 halifeliğin kaldırıldığı gün

    ilk mecliste tek parti dönemi, başta halk partisi var. o zamanlar mecliste tek bir bağımsız vekil bulunuyor. o da gümüşhane vekili zeki bey. halifeliğin kaldırılması ile ilgili önerge sunulmuş, vekiller görüşlerini bir bir dile getirmektedirler. sıra bağımsız vekil zeki beye gelir. zeki bey; "bütün ekonomik, tarımsal ve iç politika sorunlarımızı çözüme bağladık da yalnız hilafetin kaldırılması mı kaldı? arkadaşlar ben islam birliği yanlısıyım. bu birliğin türk ulusunca gerçekleştirilmesini isterim. halifeden niçin bu kadar korkuyoruz? onu ankara'ya getirip etlik bağlarının bir köşesine de oturtabiliriz." der.[1] bu sırada kozan vekili ali saip bey atılır " seni hanedana damat yapalım zeki bey" diye esprili bir çıkış yapar. o dönemde başkanlık kürsüsünde bulunan fethi okyar, açık ve aleni bir şekilde halifeliğin kaldırılmasını istemeyen ve islam birliğinden yana olduğunu söyleyen zeki beyin sözünün kesilmesine izin vermez. zeki beye bu denli radikal fikri yeni kurulan bir ülkenin ilk meclisinde dile getirdiği için saldıranlarda olmaz. o dönemde mecliste bulunan hıfzı veldet velidedeoğlu "anıların izinde" isimli kitabında bunu şöyle değerlendirir; "düşünüyorum da, şimdiki mecliste olsa, çoğunluğa böyle sert karşı koyan bir tek milletvekilini çetin altan'a yaptıkları gibi linç etmeye kalkarlar. demek ki, 53 yıl önceki meclis görüşmelerinde hoşgörü bakımından daha üstün düzeyde imişiz."
    hıfzı veldet bunları söylediğinde sene 1977'dir. aradan geçen yıllar boyunca eskiyen bedenler haricinde değişen hiç bir şey yok. kafalar ve eskiden alınan miras hep aynı. çoğunluğun seçmiş olduğu vekiller dış dünyaya karşı koca bir ülkeyi temsil ettikleri makamda mahallede taştan yapılan kalelerde top direğin üzerinden mi gitti, kenarından mı geçti diye birbirine giren çocuklar gibi itişip, yumruklaşıyorlar.
    üzerine bir de bunları bilişim yüzyılın ortasında memleketin yönetildiği yerde görmem, ayrıca dünyanın görmesi duyarlı bir vatandaş olarak hiç bir suçum olmadığı halde yüzümün kızarmasına sebep oluyor. gerçekten tarih, bu topraklarda gereğinden fazla tekerrür ediyor..

    [1]-hıfzı veldet velidedeoğlu/anıların izinde 1.cilt
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap