2 entry daha
  • sonradan özel harp dairesi adini alan ve gladio olarak bilinen seferberlik tetkik kurumu'nun kurucusu ve ilk başkani (o vakitler albay olan) tuggeneral daniş karabelen, ittihat ve terakki'nin teskilati mahsusa'dan cumhuriyete devrettiği en az taninan figürlerden biridir. üzerinde pek durulmaz ama türkiye'nin 1951'de nato'ya kabulünden epeyce bir süre önce, 1948 yilinda abd'ye "özel harp" kurumlari ve stay behind olarak taninan strateji eğitimi için amerikaya gönderdiği 16 subay, seferberlik tetkik kurulu'nun da resmi çekirdeğini oluştururlar. bu subaylar arasinda daniş karabelen, turgut sunalp, ahmet yıldız, alparslan türkeş, suphi karaman, fikrt ateşdagli gibi isimler vardi. işin sivil kismi gizli cephanelikler, milisler vs ise bugünkü ergenekon işlerine kadar uzanan daha karmaşik hikayeler içeriyor malumunuz. justinianus'un söylediklerine savci doğan öz'ünde bu kurumu araştirirken öldürüldüğünü, ilhami sosyal'i döven albayin da raci tekin olduğunu eklemek isterim. ki kendisi bugünlerde ergenekon davasindan tutuklu olan muzaffer tekin'in babasidir ve bu işlerde babadan oğula geçen kimbilir neler vardir lakin süren davalar da vardir heyhat . raci tekin sonradan kibris tmt işleriyle de yeniden gündeme geldi yanilmiyorsam..

    neyse, seferberlik t.k.'nun resmi kuruluş tarihi o zamanki milli güvenlik kurulu karariyla 27 eylül 1952. seferberlik tetkik kurulu'nun ilk icraati kore'ye asker gönderilmesi işlerinin organizasyonudur.. ilk merkez ise ankara kizilay'da bir köşk. sonradan özelharp dairesi adini alarak amerikan sivil ve askeri yardimlarini organize eden jusmattt'in binasina taşınmışlığı vardir pek bilinmez. ha bu arada bir diğer seferberlik tetkik kurulu hala mevcuttur ve ordunun yapi onarim işleriyle ilgilenmektedir vs. kafaniz karişmasin..
    ha jusmatt da neymiş derseniz, amerikan askeri yardimlar örgütüdür der ve özelharp dairesinin ihtiyaçlari 1974'de amerikan yardimlari kesilene kadar jusmatt tarafindan karsilanmiştir diye eklerim.. ecevitten bu kurum için para istenmesi nedeniyle ortaya çıktığı vs. de bilinenhikaye. amerikan askeri yardimlarinin aktif olduğu her ülkede olduğu gibi jusmatt türkiye'de de odc-office of defense cooperation adiyla hala aktiftir, türkiye'de silah sanayisiyle ve irak operasyonunun lojistik taraflariyla yakindan ilgilidir...
    (bkz: daniş karabelen)
    (bkz: st 31 15)
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap