1 entry daha
  • 11. yüzyıl sonundan 12.yüzyıl sonuna kadar imparatorluğu yönetmişlerdir,sonra dördüncü haçlı seferinden sonra bir kolları trabzon'da bu şehrin osmanlıların eline geçtiği 1461'e kadar hüküm sürecek devleti kurmuştur. keza gürcistan'ın en soylu ailelerinden biri olan,rus imparatorluğuna bir sürü general ve diplomat yetiştirmiş andronikaşvili'ler de bu hanedan'ın bir alt koludur.

    komnenos dönemi esasen -paleologoslar ile birlikte- bizans'ta batı etkisinin tavan yaptığı bir zaman dilimidir, hele manuel komnenos -ki ikinci kılıçarslan kendisine "babam" diye hitap ederdi- hipodromda şövalye turnuvaları dahi yaptırmıştı, muhtemelen bizans tarihindeki frenk mukallitliği şampiyonudur.

    komnenos'ların en büyük başarısı -biraz birinci haçlı seferi'nin de yardımıyla- batı anadolu'yu ve pamfilya'yı geri alıp selçukluları orta anadolu'ya hapsetmek olmuştur. ilk selçuklu istilası sonucu anadolu'da ortaya çıkan kaos böylece bitmiştir, lakin bir de madalyonun diğer yüzü vardır: dört dörtlük bir asker olan alexios komnenos venediklilere o kadar büyük imtiyaz ve kapitülasyonlar vermiştir ki bu uzun vadede imparatorluk ekonomisini müthiş tahrip etmiş ve 12.yüzyılın sonlarına doğru gittikçe gerginleşen ve konstantinopolis'teki katolik karşıtı pogromlarla çığrından çıkan bizans-venedik ilişkileri de en sonunda 1204 felaketini hazırlamıştır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap