128 entry daha
  • evet goygoylar, birbirinin aynısı espriler, 382929 kere örtülü faiz artışı demeler geçtiyse açıklayalım :

    başlığın tanımı yanlıştır. kesinlikle dövize dayalı değişken faizli tl mevduatı değildir. sabit tl faizli tl mevduatına ilaveten opsiyon primi ödemeden (veya terste kalma riski olmadan) usdtry longlamaktır.

    öncelikle ne diyor? paranı git bankaya mevduata koy. faizini al. eğer vade sonunda döviz kuruna göre zararda olursan, faizden farkını ben vereceğim diyor.

    soru 1 : aradaki fark oluşursa napacak? hazineden mi verecek?

    cevap1:
    arada fark olursa ödeyecek devlet. ama zaten amaç bu farkın faizden fazla oluşmaması. dövizin bu derece çılgın yükselmesinin en birincil sebebi yurtiçi yerleşiklerin döviz talebi zaten. bu sistemin olduğu ve düzgün işleyeceğine inanılan yerde bu araç varken zaten döviz talep etmek için manyak olmak lazım. döviz yükselirse karını alıyor, düşerse zarar etmiyorsun çünkü. dolarizasyon talebi kesilirse, hatta dth lar da çözülürse zaten döviz yükselmez. amaç doları düşürmek değil yükselmemesini sağlamak. zaten reis kendi eliyle faize davet ettiği için, faize düşmanım söylemi de doları artık etkilemeyecek.

    soru 2: e devlet para mı basacak? enflasyon olmaz mı?

    eğer fark olursa para basacak evet. ama zaten ne dedik sistemin amacı fark olmamasını sağlamak. diyelim oldu ve para basıldı ve bu enflasyon yaratacak değil mi? hayır. çünkü mevduata parkedilmiş para ile tüketim yapılmayacak.talep enflasyonu da azalacak. bugün yaptığın gibi çılgınlar gibi elindeki parayla döviz , zeytinyağı vs almayacaksın. o para mevduatta durduğu sürece onun enflasyona olumlu etkisi , para basılması durumundaki etkiyi nötrler.

    soru 3: e bu örtülü faiz artırımı??

    hayır değil. usd yerinde sayarsa bu enflasyon ortamında eksi reel faiz alacaksın. piyasada zaten faiz hiç düşmemişti. mb politika faizinin 14 olması, piyasada hiç etki bulmadı kamu bankaları dahil.

    özetle faiz artırmadan, bunu telaffuz etmeden dövizi durduracak bir yol bulun talimatı üzerine bulunmuş bir yöntem gibi gözükmekte. faiz yerine ''mevduat kazancı'' ibaresi kullanılmış.
99 entry daha
hesabın var mı? giriş yap