6 entry daha
  • copy paste ile:
    -----------
    yıldız şale (şale:fransızca “dağ evi” anlamına gelen “chalet” sözcüğünden)
    iii. selim’in, annesi mihrişah valide sultan için “yıldız” adıyla yaptırdığı bir köşkten dolayı bu ad ile anılmaya başlanmıştır.

    sultan iii. mahmud (1808-1839), sultan abdülmecid (1839-1861) ve sultan abdülaziz (1861-1876) dönemlerinde eklenen köşk ve kasırlarla gelişen buradaki yapılar topluluğu;
    yüksek duvarlarla çevrili bir bahçe içinde ve farklı tarihlerde yapılan birbirine bitişik üç ana yapıdan oluşan köşkün birinci bölümünün 1880’de, sarkis balyan’ın yaptığı ikinci bölümünün 1889’da merasim köşkü adıyla tanınan ve d’aranco’nun yaptığı üçüncü bölümünse 1898 yıllarında tamamlandığı bilinmektedir. son iki bölüm, alman imparatoru ii. wilhelm’in istanbul’a gelişlerinde konaklaması için yapılmıştır ve bu özelliğiyle şale, yıldız sarayı yapılar grubu içinde bir “devlet konukevi” niteliği taşımaktadır.

    köşk, bodrumuyla birlikte üç katlı, ahşap ve kâgir olarak yapılmıştır. osmanlı konut geleneğine uygun olarak harem ve selamlık gibi de kullanılabilecek bölümlerden oluşan, dış dünyaya yedi kapıyla ve ahşap pancurlu pencerelerle açılan şale’nin katları arasındaki bağlantıyı biri mermer, ikisi ahşap zarif merdivenler sağlamaktadır.

    koridorlar üzerinde düzenlenmiş, altmış oda ve dört salonuyla bir köşk boyutlarını aşan yapının görkemli mekânlarını barok, rokoko ve islâm etkilerini yansıtan kalem işleri, geometrik bezemeler ve manzaralı panolar süslemektedir.

    zemini duvardan duvara yaklaşık 406 m2’lik tek parça hereke halısıyla kaplı, tavanı altın yaldız panolarla süslenmiş, duvarlarında büyük boy aynalar bulunan görkemli tören salonu, sedef kakma kapılı süslemelerinde belirgin biçimde doğu etkileri görülen sedefli salon, tavanlarındaki manzara resimleriyle ünlü sarı salon, çeşitli avrupa ülkelerinden gelen değerli döşeme eşyası, birbirinden zarif çini sobaları, vazoları, görkemli ve oymalı yatak takımlarıyla çok sayıda salon ve oda, imparatorluğun son yıllarının ince beğenisine tanıklık etmektedir.

    şale köşkü, cumhuriyet döneminde, kısa bir süre için lüks bir kumarhane olarak işletilmiş, daha sonraysa eski işlevini sürdürmüştür.
    --------
    http://www.yapi.com.tr/…aber_detay.asp?newsid=41421

    edit: $ubat 2006'da yeniden açıldı. giri$ tam 4 öğrenci 1 ytl. halk günü cumartesi-pazar. tam 2 öğrenci 1 ytl.

    (bkz: malta kö$kü)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap